Članak

Ukupno 12 i po godina za zločine u Ljubuškom

29. Augusta 2018.10:24
Državni sud proglasio je krivim Ivana Kraljevića, Matu Jelčića, Stojana Odaka, Vicu Bebeka i Vinka Radišića za zločine počinjene na području Ljubuškog i osudio ih na ukupno 12 i po godina zatvora.

This post is also available in: English

Kraljević je osuđen na dvije godine zatvora, Jelčić na godinu i po, Odak na sedam, a Bebek i Radišić na po godinu dana zatvora za učešće u zločinima počinjenim u Vojno-istražnom zatvoru (VIZ) u Ljubuškom.

Prema presudi, optuženi su zatočenike u VIZ-u u Ljubuškom držali u nehumanim uslovima, dozvoljavali njihovo maltretiranje, davali im vrlo malo hrane te ih odvodili na prinudne radove.

U obrazloženju presude, predsjedavajuća sutkinja Jasmina Kosović kazala je da su se u zatočeničkom objektu, zbog loših higijenskih uslova, pojavile razne bolesti, poput svraba i vaški, ali i da je među zatvorenicima bio prisutan konstantan strah po zdravlje i život.

“Više od stotinu civila bilo je protivpravno zatvoreno u VIZ-u Ljubuški, gdje su držani u nehumanim uslovima, odvođeni na prinudne radove, fizički i psihički maltretirani, samo zato što su druge vjere. Bili su zatvarani u prostorije gdje je bilo vode i miševa. Hranu su dobijali jednom dnevno, a nuždu su obavljali u kantu”, rekla je Kosović.

Istom presudom krivice su oslobođeni Slavko Skender i Miloš Dragan.

Kraljević i Jelčić su, prema presudi, u različitim periodima od septembra 1993. do marta 1994. bili upravnici u zatvoru koji se nalazio u zgradi policije u Ljubuškom i u kojem je bilo zatočeno više od 100 osoba bošnjačke nacionalnosti. Ostali optuženi su bili stražari.
U ovom predmetu je optužen i bivši stražar Nedeljko Matić, ali je postupak protiv njega razdvojen jer se nalazi u bjekstvu i za njim je raspisana potjernica.

Suđenje je počelo u oktobru 2015. godine.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

Admir Muslimović


This post is also available in: English