Vijest

Odgođeno izricanje presude za zločine u Ljubuškom zbog koronavirusa

Državni sud je, zbog prevencije širenja virusa COVID-19, odgodio izricanje drugostepene presude sedmorici nekadašnjih pripadnika Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO) optuženih za zločine počinjene u Vojno-istražnom zatvoru (VIZ) u Ljubuškom, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Kraljević i ostali. Izvor: Sud BiH

“Izricanje presude u predmetu ‘Ivan Kraljević’ pomjereno je za četvrtak, 6. augusta 2020. godine, zbog primjene mjera prevencije širenja virusa COVID-19”, rečeno je iz Suda za BIRN BiH.

Nakon obnovljenog suđenja i ukidanja presude, Apelaciono vijeće je trebalo izreći presudu Ivanu Kraljeviću, Mati Jelčiću, Stojanu Odaku, Vici Bebeku, Vinku Radišiću, Slavku Skenderu i Draganu Milošu.

Prvostepenom presudom iz augusta 2018., Kraljević je osuđen na dvije godine zatvora, Jelčić na godinu i po, Odak na sedam godina, a Bebek i Radišić na po godinu zatvora, dok su istom odlukom Skender i Miloš oslobođeni krivice, ali je Apelaciono vijeće uvažilo žalbe Odbrane i ukinulo ovu odluku.

Kraljević, Jelčić i Skender su, prema optužnici, u različitim periodima od septembra 1993. do marta 1994. godine, bili upravnici u VIZ-u, u kojem je bilo zatočeno više od 100 osoba bošnjačke nacionalnosti, dok su ostali optuženi bili stražari.

Na teret im je stavljeno da su zatočene civile i ratne zarobljenike držali u neuslovnim prostorijama, dozvoljavali njihovo maltretiranje, davali im vrlo malo hrane te ih odvodili na prinudne radove.

Suđenje u ovom predmetu počelo je u oktobru 2015. godine.

 

Emina Dizdarević Tahmiščija