Članak

Kraljević i ostali: Odbrana traži oslobađajuću presudu

14. Juna 2018.15:10
U završnoj riječi na suđenju za zločine počinjene u Vojno-istražnom zatvoru (VIZ) u Ljubuškom, Odbrana je zatražila donošenje oslobađajuće presude za sedmoricu optuženih.

Senka Nožica, braniteljica optuženih Slavka Skendera i Dragana Miloša, rekla je da nije dokazana diskriminatorska namjera u udruženom zločinačkom poduhvatu jer su u Vojno-istražnom zatvoru Ljubuški boravili pripadnici Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), ali i pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

“Prilikom posjete Međunarodnog Crvenog križa ukazano je da su zatvorenici tek slabo informirani jer nemaju TV i novine. Ostali uvjeti, kao i tretman nad zarobljenicima, pohvaljeni su. Osim toga, svjedok Emir Haračić je kazao da su se brojne stvari popravile otkako je moj branjenik Skender počeo upravljati VIZ-om”, istakla je Nožica.

Braniteljica se pitala, kada je u pitanju Miloš, “kako je jedan stražar u zatvoru značajno doprinio udruženom zločinačkom poduhvatu tako što je ošamario jednog zatvorenika”, te predložila oslobađajuću presudu.

Davor Šilić, branilac Ivana Kraljevića, rekao je da udruženi zločinački poduhvat podrazumijeva teška mučenja i zlostavljanja, što je teško dovesti u vezu sa zatvorom u Ljubuškom, gdje niti jedan čovjek nije smrtno stradao, niti ostao invalid.

“Svjedoci su kazali da su na rad išli dobrovoljno, a oni koji su boravili u drugim zatvorima, rekli su da su se u ‘Ljubuškom ponovo rodili’”, naglasio je Šilić.

Za zločine počinjene u Ljubuškom optuženi su, uz Kraljevića, Mate Jelčić, Slavko Skender, Stojan Odak, Vice Bebek, Vinko Radišić i Dragan Miloš. Kraljević, Jelčić i Skender su, prema optužnici, u različitim periodima od septembra 1993. do marta 1994. bili upravnici u zatvoru koji se nalazio u zgradi policije u Ljubuškom i u kojem je bilo zatočeno više od 100 osoba bošnjačke nacionalnosti. Ostali optuženi su bili stražari.

Na teret im je stavljeno da su zatočene civile i ratne zarobljenike držali u neuslovnim prostorijama, dozvoljavali njihovo maltretiranje, davali im vrlo malo hrane te ih odvodili na prinudne radove.

Jeličićev advokat Karlo Sesar je napomenuo da je njegov branjenik postupao prema zapovijedima i da nije počnio nijedno kazneno djelo.

“Iz dokaza se vidi da je Jeličić tražio da se svaki zatvorenik evidentira i da se postupa u duhu Ženevske konvencije. Također, rijetki su zatvori gdje se zatvorenicima daju vitamini pored hrane, što je ovdje posvjedočeno”, kazao je Sesar.

Odakov advokat Dražen Zubak je rekao da u potpunosti osporava koncept udruženog zločinačkog poduhvata te se upitao “kako može postojati široki sistematični napad protiv ratnih zarobljenika”.

Ovim navodima pridružili su se i branioci Vice Bebeka i Vinka Radišića, uz napomenu da je ovo jedan od malobrojnih predmeta u kojima se tretira ratni zločin a nema ni mrtvih osoba ni teških tjelesnih oštećenja.

Presuda će biti objavljena 26. jula.

 

Elameri Škrgić Mikulić