Članak

Nije ugrožen vitalni opstanak

27. Januara 2015.00:00
Na suđenju Aleksandru Cvetkoviću, optuženom za genocid u Srebrenici, vještakinja Odbrane osporavala je nalaz vještaka Državnog tužilaštva o identifikaciji tijela osoba s područja Srebrenice.

This post is also available in: English

Svetlana Radovanović, vještakinja demografske struke, koja je svoj nalaz i mišljenje sačinila na osnovu nalaza vještaka sudske medicine Rifata Kešetovića, koji je svjedočio u korist Optužbe, zaključila je na osnovu pregledane dokumentacije da se, od ukupnog broja identifikovanih, 26 tijela povezuje s Pilicom.
“Ukupno je identifikovano 1.606 tijela… Od 185 tijela čiji ostaci su pronađeni u dvije ili više grobnica, 26 tijela se povezuje s Pilicom”, istakla je Radovanović.
Vještakinja je dodala kako su više od polovine od ukupnog broja identifikovanih bili vojnici.
“Metodom uporedbe spiska o broju ekshumiranih i identifikovanih lica s područja Srebrenice sa spiskom pripadnika Armije BiH nastradalih od 1992. do 1995. godine, zaključila sam da su od 1.606 identifikovanih njih 842 bili vojnici”, kazala je Radovanović.
Vještakinja je iznijela nalaz u korist Odbrane Aleksandra Cvetkovića, koji je optužen da je, kao pripadnik Desetog diverzantskog odreda, u julu 1995. učestvovao u ubistvima 900 srebreničkih Bošnjaka na Vojnoj ekonomiji Branjevo (općina Zvornik).
Jedan od zaključaka vještakinje odnosio se na pitanje “revitalizacije bošnjačkog stanovništva” s područja Srebrenice.
“U odnosu na popis stanovništva iz 1991. godine, broj identifikovanih lica koja su nastradala na području Pilice nije značajan za vitalni opstanak muslimanskog stanovništva istočne Bosne”, rekla je Radovanović.
Tužilaštvo BiH prigovorilo je na sadržaj izvještaja i nalaz vještakinje. Tužilac Dubravko Čampara je istakao kako nalaze koje je Radovanović u prethodnom periodu iznosila u određenim predmetima pred Sudom BiH i Tribunalom u Haagu, sudska vijeća nisu prihvatila.
Suđenje će se nastaviti saslušanjem tri svjedoka Odbrane, na ročištu zakazanom za 10. februar.

Jasmina Đikoli


This post is also available in: English