Članak

Presuda Ivanoviću 19. juna

17. Juna 2014.00:00
Apelaciono vijeće Državnog suda će u četvrtak, 19. juna, izreći presudu Željku Ivanoviću, optuženom za pomaganje genocida u Srebrenici.

This post is also available in: English

Apelaciono vijeće će izreći presudu nakon što je Ustavni sud BiH ukinuo pravosnažnu presudu, kojom je Ivanović osuđen na 24 godine, i naložio Sudu BiH da donese novu presudu primjenjujući zakon koji je važio u vrijeme izvršenja krivičnog djela, i koji je blaži po počinioca, odnosno krivični zakon bivše Jugoslavije.
S obzirom da je presuda ukinuta, pred Apelacionim vijećem je obnovljen postupak, a Tužilaštvo BiH je u završnoj riječi tražilo da se Ivanoviću izrekne maksimalna zakonska kazna od 20 godina zatvora, dok je Odbrana predložila da se njihov branjenik osudi na kaznu do 10 godina zatvora.
Tužilac Dubravko Čampara je kazao da je jedina adekvatna maksimalna kazna od 20 godina.
“Ne postoji olakšavajuća okolnost na strani Ivanovića, osim da je bio mlad čovjek”, rekao je Čampara.
Petko Pavlović, branilac optuženog Ivanovića, kazao je da Ivanović ne treba biti osuđen na kaznu u trajanju dužem od deset godina.
“Smatram da Apelaciono vijeće na adekvatan način treba razmotriti držanje optuženog tokom suđenja, izuzetno vladenje optuženog u Pritvorskoj jedinici Suda BiH i Kazneno-popravnom zavodu Foča, (…) odnosno da ranije nije osuđivan, i da bio je mlad”, rekao je Pavlović.
Ivanović je u junu 2013. osuđen po Krivičnom zakonu BiH na 24 godine zatvora zbog učešća u zarobljavanju bošnjačkih muškaraca, te u sprovođenju kolone do hangara u selu Kravica, gdje je oko 1.000 zarobljenika ubijeno.
Sud BiH je u maju ove godine obustavio izvršenje kazne Željku Ivanoviću nakon što je Ustavni sud BiH ukinuo presudu.

Albina Sorguč


This post is also available in: English