Članak

Skupljanje pomoći po Srbiji

10. Februara 2015.00:00
Svjedok Odbrane na suđenju za genocid u Srebrenici kazao je kako mu je poznato da je optuženi Aleksandar Cvetković tokom rata dovozio humanitarnu pomoć iz Srbije.

This post is also available in: English (English)

Rade Ravnjaković je svjedočio da je njegov komšija, optuženi Cvetković do 1994. ili 1995. godine bio pripadnik Milićkog bataljona Vojske Republike Srpske (VRS), a nakon toga je na zahtjev Miše Pelemiša prešao u njegovu jedinicu.

“Bio sam prisutan kada je Mišo Pelemiš dolazio kao porodični prijetelj i pitao da li bi Aco da pređe u tu njegovu jedinicu, da skuplja pomoć po Srbiji”, kazao je Ravnjaković, istaknuvši da se to dogodilo u porodičnoj kući Cvetkovića.

Poslije toga svjedok je, kako je rekao, rijetko viđao Cvetkovića. Kada su se viđali, prema svjedoku, govorio mu je da “skuplja pomoć za naše najugroženije stanovnike”.

“Viđao sam ga sa autom. Nisam vidio da je nosio duge cijevi”, kazao je svjedok.

Tužilaštvo BiH tereti Aleksandara Cvetkovića da je, kao pripadnik Desetog diverzantskog odreda, u julu 1995. učestvovao u ubistvima 900 Bošnjaka počinjenim na Vojnoj ekonomiji Branjevo.

Milorad Pelemiš zvani Mišo osumnjičen je da je, kao komandant Desetog diverzantskog odreda, počinio genocid u Srebrenici, ali je nedostupan istražnim organima u BiH. Za njim je raspisana crvena potjernica po nalogu Tužilaštva BiH.

Mile Jovović, drugi svjedok Odbrane na ovom suđenju, također je ispričao da mu je Cvetković komšija, te da mu je poznato da je sakupljao humanitarnu pomoć po Srbiji.

“Od njegovog oca sam čuo da hoće da ga angažuju da ide po Srbiji da skuplja humanitarnu pomoć. To je htio Mišo Pelemiš”, rekao je Jovović, prisjetivši se da je optuženi Cvetković jedne prilike i njemu donio neku garderobu.

Na ovom suđenju je, kao treći svjedok Odbrane, iskaz dala i Ozrenka Jakšić, advokatica iz Zvornika, koja je potvrdila da je početkom februara 2011. godine uzimala izjavu od Milivoja Nikolića. On je u februaru prošle godine na ovom suđenju svjedočio u korist Tužilaštva BiH. Tada je kazao da je za vrijeme strijeljanja bio s jednim vojnikom u štali na Ekonomiji Branjevo. Nije mogao prepoznati optuženog u sudnici.

Na ovom suđenju su prikazani dijelovi iskaza svjedoka Nikolića, u kojem navodi da je vojnik koji je bio s njim bio vozač kombija, te da nije imao pušku. Na upit advokatice Jakšić kako je zaključio da je bio vozač kombija, svjedok je rekao da je čuo od rodbine, te da nije vidio da je vozio kombi.

Na pitanje Dubravka Čampare, tužioca Tužilaštva BiH, da li je Cvetkovićev sin došao u njenu kancelariju i vršio snimanje, advokatica Jakšić je potvrdila da jeste.

Ona je kazala da se ne sjeća šta je stajalo u izjavi koju je Nikolić dao pripadnicima Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) 2008. godine, a koju je imala kod sebe kada je uzimala izjavu od Nikolića.

Tužilac Čampara je rekao da je jedina promjena da ga je vidio i da nije imao pušku, na što je advokatica kazala da se toga ne može sjetiti.

Nastavak suđenja zakazan je za 17. februar.

Albina Sorguč


This post is also available in: English (English)