Članak

Osuđenici o izjavama iz istrage

10. Marta 2015.00:00
Tužilaštvo BiH pozvalo je Vlastimira Golijana i Zorana Goronju, osuđene za učešće u zločinima u Srebrenici, da svjedoče o izjavama datim tokom postupka koji se pred Državnim sudom vodio protiv njih.

This post is also available in: English

Dvojica bivših pripadnika Desetog diverzantskog odreda Vojske Republike Srpske (VRS) već drugi put su svjedočili na suđenju Aleksandru Cvetkoviću. Prethodno su iskaze dali u korist Odbrane.
Cvetković, također bivši pripadnik Desetog diverzantskog odreda, optužen je za učešće u strijeljanju preko 900 srebreničkih muškaraca počinjenom u julu 1995. godine na Branjevu (općina Zvornik). Za ova ubistva Golijan je pravomoćno osuđen na 15, a Goronja na 30 godina zatvora.
Tužilac Dubravko Čampara upitao je Golijana da li je izjavu, koju je dao u martu 2011. godine, pisao zajedno sa advokatom Radetom Golićem, na što je svjedok odgovorio potvrdno.
“Da. I sve je istina što je tu zapisano”, kazao je Golijan, nakon čega je tužilac rekao kako ga neće ispitivati o sadržaju izjave jer je to učinio na ročištu kada ga je Odbrana ispitivala.
Goronja je pak kazao da sadržaj njegove izjave, koju je također pisao uz pomoć svog advokata, nije u potpunosti istinit.
Prema njegovim riječima, pripadnici Desetog diverzantskog odreda su stigli na Branjevo crnim kombijem, dok je u izjavi navedeno da su dovezeni kamionom.
“Također, u izjavi je navedeno da mi je Franc Kos naredio da postavim mitraljez. No, istina je da su ga postavili Kos i zaštićeni svjedok”, rekao je Goronja, dodavši kako je ovo bila jedna od verzija njegove izjave o činjenicama koju je Odbrana htjela priložiti tokom postupka, ali da ju je Sudsko vijeće odbilo.
On je kazao da je u pritvorskoj jedinici ispisao drugu izjavu, čiju kopiju je na današnjem ročištu predao Odbrani Aleksandra Cvetkovića, koja je namjerava uložiti kao materijalni dokaz.
“Uložit ćemo prigovor na taj dokaz. Ova izjava je mogla jučer biti sastavljena. Za nju nismo ni znali”, rekao je tužilac Čampara.
Petko Pavlović, branilac optuženog Cvetkovića, kazao je da je prva izjava Zorana Goronje koju je Državno tužilaštvo uvrstilo u svoje dokaze, i zbog koje je saslušan na ovom ročištu, nezakonita.
“Svjedok nije dao saglasnost da ova izjava bude predata Tužilaštvu BiH”, rekao je Pavlović.
Sudsko vijeće, kojim predsjedava Darko Samardžić, dokaze i prigovore će naknadno razmotriti.
Nastavak suđenja zakazan je za 24. mart.

Jasmina Đikoli


This post is also available in: English