Lice: Baričanin Saša

Sud-BiH-sudnica-e1649765492411.jpg

5. Marta 2019.
Saša Baričanin, koji je osuđen na 18 godina zatvora za zločine počinjene u sarajevskom naselju Grbavica, podnio je zahtjev za obnavljanje postupka smatrajući da je u julu 1992. bio civil, dok je Tužilaštvo BiH zatražilo odbijanje zahtjeva jer nijedna činjenica ne opravdava ovaj zahtjev.


13. Aprila 2012.
U nastavku suđenja za zločine počinjene 1992. na Grbavici, svjedok Tužilaštva BiH je ispričao kako ga je optuženi Veselin Vlahović zvani Batko upoznao s djevojkom koju je predstavio kao svoju suprugu, da bi mu nakon deset dana rekao da ju je ubio na Zlati


29. Marta 2012.
Iznoseći žalbe na prvostepenu presudu kojom je Saša Baričanin osuđen na 18 godina zatvora, Tužilaštvo BiH je zatražilo od Apelacionog vijeća Suda BiH da optuženom izrekne dugotrajnu kaznu zatvora, dok je Odbrana tražila da se prvostepena presuda ukine.


17. Augusta 2011.
Na suđenju za zločine u sarajevskom naselju Grbavica, Duško Tomić, novi branilac optuženog Saše Baričanina, odbio je ispitati vještaka Tužilaštva BiH jer nije izvršio uvid u “cijeli spis” prilikom sačinjavanja nalaza i mišljenja u vezi sa zaštićenom svjed


30. Juna 2011.
Na suđenju za zločine počinjene na području sarajevskih naselja Grbavica i Vrace, vještak neuropsihijatrije je rekao da je zaštićena svjedokinja S2 preživjela teško traumatsko iskustvo nakon što ju je silovao optuženi Saša Baričanin.

Sarajevo.ratna_.jpg

8. Juna 2011.
U nastavku suđenja Saši Baričaninu, svjedok Tužilaštva BiH kazao je da je u julu 1992. godine saznao da je “Batko” odveo članove porodice Balvanović iz njihove kuće u sarajevskom naselju Grbavica.