Članak

Baričanin: Branilac dobio ukor

17. Augusta 2011.00:00
Na suđenju za zločine u sarajevskom naselju Grbavica, Duško Tomić, novi branilac optuženog Saše Baričanina, odbio je ispitati vještaka Tužilaštva BiH jer nije izvršio uvid u “cijeli spis” prilikom sačinjavanja nalaza i mišljenja u vezi sa zaštićenom svjed

This post is also available in: English

okinjom Optužbe.

Tomić je Sudskom vijeću predložio pauzu, da vještak neuropsihijatrije Senadin Ljubović, koji je svoj nalaz i mišljenje iznio na ročištu 29. juna ove godine, pročita iskaz zaštićene svjedokinje S2, za koju je utvrdio da je preživjela teško traumatsko iskustvo. Sudsko vijeće je odbilo ovaj prijedlog.

“Kako onda da ga pitam ako nije pogledao cijeli spis. Nemam pitanja za vještaka”, rekao je Tomić, koji je po službenoj dužnosti zamijenio Izeta Baždarevića, ranijeg branioca čijim radom Baričanin nije bio zadovoljan.

Behaija Krnjić, tužilac Tužilaštva BiH, rekao je da bi vještak uvidom u izjavu koju je svjedokinja dala Tužilaštvu “stvorio subjektivno ubjeđenje” prilikom donošenja zaključka.

Enida Hadžiomerović, predsjedavajuća Sudskog vijeća, pojasnila je Tomiću da je vještak Ljubović uradio psihijatrijski pregled zaštićene svjedokinje S2, koja je iskaz dala 27. maja ove godine, te da je na osnovu toga iznio svoj nalaz i mišljenje.

Tužilaštvo BiH tereti Baričanina da je, s Veselinom Vlahovićem, u julu 1992. godine nečovječno postupao prema prisilno zatočenim civilima u sarajevskom naselju Grbavica, nanoseći im fizičke i psihičke povrede i pljačkajući ih.

Kako se navodi u optužnici, Baričanin i Vlahović su tri civila ubili, dvije ženske osobe zatočili i silovali, a prethodno su ih sve opljačkali.

Vlahoviću, također bivšem pripadniku paravojnih formacija, pred Sudom BiH se sudi za ubistva, silovanja, fizička i psihička zlostavljanja civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti počinjena tokom 1992. i 1993. godine na području sarajevskih naselja Grbavica, Vraca i Kovačići.

Branilac Tomić zatražio je od Sudskog vijeća razrješenje dužnosti da zastupa optuženog Baričanina, rekavši da “ne želi raditi na ovakav način”. Optuženi se sa ovim nije složio.

“Molio bih vas da Tomić ostane. Ja nemam više koga da zovem”, rekao je Baričanin, na što mu je sutkinja Hadžiomerović rekla da Sudsko vijeće “neće ni razmišljati da li će Tomića razriješiti zbog jedne procesne odluke”.

Na ovom ročištu je Tomić otkrio identitet jednog zaštićenog svjedoka, na što mu je Hadžiomerović kazala da će dobiti ukor. Tomić je, prihvativši ukor, rekao da nije znao da se radi o zaštićenom svjedoku.

Nastavak suđenja zakazan je za narednu srijedu, 24. august 2011.

A.J.

This post is also available in: English