Članak

Baričanin: Pritvor ili mjere zabrane

25. Februara 2011.00:00
Tužilaštvo BiH je zatražilo produženje pritvora za Sašu Baričanina, optuženog za zločine na Grbavici (Sarajevo), dok njegova Odbrana predlaže da se pusti uz mjera zabrane. Sud BiH će naknadno donijeti odluku.

This post is also available in: English

Behaija Krnjić, tužilac Tužilaštva BiH, rekao je da bi nakon puštanja iz pritvora optuženi mogao utjecati na svjedoke koji su za dokazivanje krivice “najbitniji dio dokazne građe”.

“Postoji osnovana sumnja da je optuženi počinio djela koja mu se stavljaju na teret. Postoji ozbiljan rizik da bi utjecajem na svjedoke pokušao umanjiti svoju odgovornost. Dok se ne provedu dokazi Tužilaštva, smatram da nema osnova za puštanje iz pritvora”, rekao je Krnjić.

Izet Baždarević, branilac optuženog, rekao je da ne postoje osnovi za određivanje pritvora jer tužilac nije pokazao ni jedan dokaz da je Baričanin utjecao na svjedoke. Zbog toga, branilac traži da Sud BiH optuženog pusti iz pritvora uz mjere zabrane.

Tužilaštvo BiH tereti Baričanina da je, s Veselinom Vlahovićem, u julu 1992. godine nečovječno postupao prema prisilno zatočenim civilima u naselju Grbavica, nanoseći im fizičke i psihičke povrede i pljačkajući ih. U optužnici se navodi da su potom prisilno odveli troje civila, te ih nakon toga na neutvrđenoj lokaciji ubili. Vlahović je također optužen za zločine počinjene u sarajevskim naseljima Grbavica i Vraca.

U optužnici se navodi da je Baričanin više puta silovao jednu žensku osobu, koju je držao zatočenu u stanu, te da je omogućio neidentifikovanoj osobi da je siluje.

Baričanina su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili početkom februara na Palama, od kada se nalazi u pritvoru.
A.J.
                                                                                                                                     

This post is also available in: English