Članak

Podignute optužnice za zločine na Grbavici

21. Februara 2011.00:00
Državno tužilaštvo poslalo je Sudu BiH na potvrđivanje optužnice protiv Veselina Vlahovića i Saše Baričanina, koji se terete za niz zločina počinjenih nad civilima na području Grbavice i Vraca.

This post is also available in: English

Veselin Vlahović zvani Batko, nekadašnji pripadnik paravojnih formacija, nepotvrđenom optužnicom tereti se za ubistva, silovanja, te fizička i psihička zlostavljanja civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u sarajevskim naseljima Grbavica, Kovačići i Vraca tokom 1992. i 1993. godine.

Optužnica protiv Vlahovića sadrži 56 tačaka i, prema Borisu Grubešiću, glasnogovorniku Tužilaštva BiH, jedna je od najopsežnijih optužnica za ratne zločine ove institucije.

“U optužnici su opisani neki od najsurovijih ratnih zločina počinjenih nad civilima u proteklom ratu, među kojima su mučenja, zlostavljanja, silovanja i ubojstva počinjena u prisustvu članova obitelji žrtava. U dokaznom postupku Tužiteljstvo BiH predložit će saslušanje više od 100 svjedoka, kojima će dokazivati krivnju optuženog”, stoji u saopćenju Tužilaštva BiH.

Vlahović se trenutno nalazi u pritvoru, nakon što je uhapšen u Španiji u martu prošle godine, a Bosni i Hercegovini je izručen pet mjeseci kasnije.

Državno tužilaštvo je na potvrđivanje poslalo i optužnicu protiv Saše Baričanina kojom se tereti da je u julu 1992. godine, skupa sa Vlahovićem, došao u kuću porodice Balvanović, u naselju Grbavica, odakle su prislino odveli troje civila, te ih nakon toga na neutvrđenoj lokaciji ubili.

Baričanin, koji se u pritvoru nalazi od 2. februara ove godine, optužen je i za prisilno odvođenje jedne ženske osobe, koju je držao zatočenu u stanu, gdje ju je više puta silovao, te omogućio drugoj osobi da izvrši silovanje, sve dok žrtva nije uspjela pobjeći iz zatočenja.

D.Dž.

This post is also available in: English