Vijest

Sljedeće sedmice presuda za zločine u Rogatici

2. Jula 2021.17:11
Nakon više od pet godina suđenja, Sud Bosne i Hercegovine će iduće sedmice izreći prvostepenu presudu Božidaru Perišiću i Vinku Zoranoviću za zločine u Rogatici počinjene u periodu od maja 1992. do kraja 1993. godine.


Rogatica. Foto: N1

Presuda Božidaru Perišiću zvanom Boban i Vinku Zoranoviću zvanom Joja, kojima se sudi zbog progona civilnog bošnjačkog stanovništva s područja Rogatice – učešćem u ubistvima, silovanjima te nezakonitim zatvaranjima u periodu od maja 1992. do kraja 1993. godine – bit će izrečena u ponedjeljak, 5. jula.

Prema optužnici, Perišić je bio pripadnik Prve podrinjske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a Zoranović pripadnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Rogatica.

Isti dan počet će suđenje Jovanu Šatari, Bošku Biliću, Jordanu Iliću, Bošku Savkoviću, Sekuli Šišiću, Nenadu Tanasiću i Zdravku Balabanu za zločine počinjene u Donjem Vakufu.

Oni su optuženi da su u proljeće i ljeto 1992. godine, za vrijeme rata i oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini, i širokog i sistematičnog napada Vojske Republike Srpske (VRS), policije i paravojnih formacija, počinili zločine nad civilima bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Donjeg Vakufa.

Prema ranijem saopćenju Tužilaštva BiH, optuženi se terete da su, u svojstvu komandira, načelnika i pripadnika policije i vojske, sudjelovali u nezakonitom zatočenju u nekoliko objekata, oko 150 žrtava, civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, nad kojima su počinili mučenje, zlostavljanje, premlaćivanje, nečovječna postupanja, nanošenje tjelesnih i duševnih ozljeda, mučenje na izrazito ponižavajuće načine, što je rezultiralo smrću više osoba, te trajnim i teškim tjelesnim i duševnim ozljedama kod većeg broja zatočenih osoba.

U ponedjeljak će pred Državnim sudom početi suđenje i Ratku Đurkoviću, optuženom za zločine počinjene 1992. godine na području Ugljevika, zajedno sa Radomirom Nedićem, koji nije sposoban za suđenje.

Tužilaštvo BiH će u srijedu, 7. jula, iznijeti završnu riječ na suđenju za zločine počinjene kod Zvornika u julu 1992. godine.

Goran Maksimović, Ljiljan Mitrović, Slavko Perić, Mile Vujević, Vukašin Drašković, Gojko Stevanović, Rajo Lazarević i Mićo Manojlović optuženi su za napad na kolonu koja je iz Teočaka krenula 14. jula 1992. godine, te za sprovođenje i čuvanje 76 civila, od kojih je 67 ubijeno u selu Lokanj kod Zvornika.

Prema optužnici, Maksimović je bio komandir Interventne jedinice Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Ugljeviku, Mitrović njegov zamjenik, dok je Slavko Perić bio komandir Lokanjske čete Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a ostali optuženi pripadnici ove jedinice.

Istog dana Tužilaštvo BiH će završnu riječ iznijeti i na suđenju trojici bivših pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) optuženih za zločin na području Prijedora počinjen u augustu 1992. godine.

Ranko Babić, Bratislav Bilbija i Đuro Adamović optuženi su da su u augustu 1992. u zaseoku Bukvik odvojili više muškaraca bošnjačke nacionalnosti i da su potom učestvovali u njihovom mučenju, zlostavljanju i ubistvima. Kako se navodi, dvije žrtve su ubijene u zaseoku, a tri civila su odvedena u nepoznatom pravcu, od kada im se gubi svaki trag.

 

Azra Husarić Omerović