Članak

Zoran Bjelica potražuje 10.000 maraka od države

30. Maja 2018.13:41
Zoran Bjelica, koji je pravosnažno oslobođen optužbe za ratni zločin u Kalinoviku, od Bosne i Hercegovine zatražio je isplatu 5.000 maraka za naknadu imovinske štete i 5.

000 za duševne posljedice od vremena provedenog u pritvoru i pod mjerama zabrane.

Bjelicin advokat Milan Romanić kazao je da njegov branjenik nije radio ni tokom trajanja mjera zabrane, te je sabravši, kako je naveo, neisplaćene plate za to vrijeme, došao do iznosa od 5.000 maraka.

Vještaka neuropsihijatra Abdulaha Kučukalića, koji je sačinio nalaz na okolnosti psihičkog stanja tokom mjesec dana provedenih u pritvoru, advokat Romanić je pitao jesu li se tegobe nastavile i nakon izlaska iz pritvora i tokom trajanja mjera zabrane.

“Ne mogu se izjasniti o vremenu nakon pritvora jer taj dio nisam vještačio. Potrebna mi je i medicinska dokumentacija iz tog vremena, koju nisam našao u spisu”, rekao je vještak.

Romanić je kazao da tužitelj potražuje 5.000 maraka na ime naknade nematerijalne štete.

Pomoćnica Pravobranioca BiH Magdalena Papić je rekla da je vještak utvrdio da je Bjelica osjećao intenzivni strah samo deset dana.

“Tužitelj nije dokazao trajanje mjera zabrane, niti je vještačeno koliko je boli pretrpio za to vrijeme. Nema dokaza da su čuvari i osoblje prema njemu nečovječno postupali. Ovaj tužbeni zahtjev nije osnovan, protivi se praksi ovog suda i predlažem da se tužbeni zahtjev potpuno odbije i da tužitelj plati troškove sudskog postupka”, kazala je Papić.

Apelaciono vijeće Suda BiH je u maju 2017. godine potvrdilo prvostepenu presudu kojom je Zoran Bjelica oslobođen optužbi za učešće u ubistvima počinjenim u Kalinoviku u augustu 1992. Bjelica je tužio državu BiH zbog 30 dana provedenih u pritvoru.

Presuda će biti donesena u zakonskom roku.

Elameri Škrgić Mikulić