Članak

Stanišić i Simatović: Crvene beretke “štitile nacionalnu bezbjednost Srbije”

23. Maja 2018.15:46
Odbrana u Haškom procesu protiv Jovice Stanišića i Franka Simatovića Frenkija sugerisala je da su “Crvene beretke” djelovale na zaštiti nacionalne bezbjednosti Srbije, što je potvrdio i bivši pripadnik te jedinice svjedok RFJ-150. “Crvene beretke” Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije djelovale su, kako je rekao svjedok, “gdje zatreba za zaštitu države i naroda, da li u državi ili van nje – nije bilo važno, tako su nas učili”.

Stanišić, bivši načelnik SDB-a Srbije, i Simatović, koga je svjedok nazvao “glavnim komandantom” “Crvenih beretki”, optuženi su za progon, ubistva, deportaciju i prisilno premještanje Hrvata i Muslimana u Hrvatskoj i BiH. Po optužnici, te zločine počinile su “Crvene beretke” i druge jedinice pod kontrolom SDB-a Srbije.

Osvrćući se na svjedokov iskaz da “Crvene beretke” nisu tokom obuke dobijale uputstva za postupanje sa zarobljenicima, Stanišićev branilac Ian Edwards sugerisao je da su pripadnici jedinice, uprkos tome, znali da zarobljenike ne smiju ubijati i zlostavljati da “ne bi ukaljali ugled jedinice”.

“Ne da ne bi ukaljao ugled jedinice, nego zato što nisam idiot”, uzvratio je svjedok.

Uprkos insistiranju advokata Edwardsa, RFJ-150 odbio je da prihvati da je prijetnja nacionalnoj sigurnosti Srbije mogla “dolaziti i od Srba u Srbiji”.

“Nisam mogao da shvatim da jedinica može da ima dejstva protiv sopstvenog naroda”, kazao je on.

Na tvrdnju Stanišićevog branioca da su “Crvene beretke” 1994. bile angažovane na “uvođenju reda i eliminisanju haosa” u istočnoj Slavoniji, svjedok je odgovorio da ne zna ništa o tome jer je tada imao “16-17 godina”.

Da nema saznanja o tome, RFJ-150 rekao je i da su 1992. i 1993. “Crvene beretke” u istočnoj Slavoniji “praktično raspuštene” i da su se odmetnuti, mali dijelovi jedinice “bavili prljavim poslovima” zloupotrebljavajući to ime.

Tokom unakrsnog ispitivanja svjedoka, advokat Edwards citirao je i dijelove govora Simatovića na proslavi godišnjice “Crvenih beretki” u Kuli u maju 1997. Naveo je Simatovićeve riječi da je jedinica formirana 4. maja 1991. godine, a svjedok je prokomentarisao da to nije znao.

Isti odgovor, RFJ-150 dao je i na pitanje da li je znao da je “47 pripadnika jedinice poginulo, a 270 ranjeno na 50 lokacija” u Hrvatskoj i BiH. Da ništa ne zna o tome, svjedok je kazao i pošto je branilac citirao Simatovićeve riječi da je “5.000 boraca” ratovalo u Hrvatskoj od oktobra 1991. čime je “koordinisala komanda i obavještajni tim Druge uprave” SDB-a Srbije.

O Simatovićevoj tvrdnji iz govora u Kuli da su “Crvene beretke” imale “26 kampova” u Hrvatskoj i BiH, RFJ-150 rekao je da je znao za pet lokacija na kojima je bio obučavan.

Unakrsno ispitivanje svjedoka biće nastavljeno u četvrtak, 24. maja.

 

Radoša Milutinović