Članak

Zločini “Crvenih beretki” nad nesrbima u Baranji

19. Septembra 2017.16:07
Zaštićeni svjedok Haškog tužilaštva izjavio je na suđenju Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću Frenkiju da su “Crvene beretke” Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije činile zločine nad nesrpskim civilima u Hrvatskoj.

This post is also available in: English

Svjedok RFJ-151, iz čijeg iskaza proizlazi da je bio pripadnik SDB-a u Belom Manastiru, rekao je da su od ljeta 1991. godine zločine u baranjskim selima činili “redovni i rezervni sastav policije Baranje i jedinica SDB-a Srbije koje smo zvali ‘Crvene beretke’”.

“Uglavnom je bilo protjerivanja, dešavala su se ubistva, a najviše pljačka imovine… Krivična djela nastavila su se do 1995. godine, doduše smanjenim intenzitetom, ali bilo je ubistava”, kazao je svjedok i dodao da je spaljena i katolička crkva u Belom Manastiru.

Na pitanje kako zna da su “Crvene beretke” bile “operativna jedinica SDB-a Srbije”, svjedok je odgovorio da mu je to rekao “načelnik SDB-a u Belom Manastiru”.

RFJ-151 je potvrdio i da su Jugoslovenska narodna armija (JNA), Teritorijalna odbrana (TO) i “Knindže” u septembru 1991. silom zauzele Bilje, ostavivši nesrpskom stanovništvu koridor do Osijeka. “‘Knindže’ su očistile to područje”, naznačio je svjedok.

On daje iskaz na suđenju Jovici Stanišiću, bivšem šefu SDB-a Srbije, i njegovom pomoćniku Franku Simatoviću, koje optužnica tereti za progon, ubistva, deportacije i prisilno premještanje hrvatskih i muslimanskih civila tokom ratova u BiH i Hrvatskoj.

Prema optužnici, “Crvene beretke” i “Knindže” su bile pod kontrolom SDB-a Srbije.

Svjedok RFJ-151 se prisjetio i da je “50 do 80 civila uhapšeno i prevezeno u Dalj i Borovo Selo”. Neke od njih, koje je poznavao, svjedok nikada više nije vidio žive.

Tužilac Adam Weber predočio je, zatim, izvještaj policije iz Belog Manastira da su “Goran Hadžić i Željko Ražnatović Arkan došli u policijsku stanicu u Dalju i odveli više od 25 zarobljenih 21. septembra 1991. godine”.

Hadžić, nekadašnji premijer i predsjednik samoproglašene Republike Srpske Krajine, bio je pred Haškim tribunalom optužen za ratne zločine, ali je umro prošle godine, prije kraja suđenja. Tribunal je optužio i Ražnatovića, ali je on ubijen početkom 2000. u Beogradu. Prema optužnici, obojica su bili dio udruženog zločinačkog poduhvata.

RFJ-151 je posvjedočio i da su se u proljeće 1995. godine u Baranju vratile “Crvene beretke” i “zavele strahovladu”.

“Zlostavljali su stanovništvo”, rekao je svjedok i dodao da su jedinice SDB-a imale kontrolu nad tim prostorom.

Suđenje se nastavlja u srijedu, 20. septembra.

Radoša Milutinović


This post is also available in: English