Članak

Ispitivanje u Manjači, svjedoci lažu

6. Decembra 2013.00:00
Unakrsno ispitujući svjedoka Odbrane Milu Dobrijevića, tužioci su na suđenju Radovanu Karadžiću u Haagu, dokazivali da je 1992. godine, kao policijski inspektor, bio umiješan u zlostavljenje Muslimana u pritvorima u Sanskom Mostu i u logoru Manjača.

This post is also available in: English

Svjedok Dobrijević je potvrdio da je isljeđivao neke muslimanske pritvorenike, ali je negirao da ih je tukao i mučio, nazivajući iskaze svjedoka “lažima” i tvrdeći da su ga zamijenili s nekim drugim.

Prema optužnici, koja Karadžića tereti za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, Sanski Most je jedna od sedam opština u kojima je taj progon poprimio razmjere genocida.

Dobrijević je tokom direktnog ispitivanja pobijao da je bilo progona, tvrdeći da su nesrpski civili dobrovoljno napustili Sanski Most.

Tužiteljka Lena Pelić predočila je svjedoku izvještaj policijske stanice u Sanskom Mostu, u kojoj je radio, o velikom broju civilnih žrtava i teškim razaranjima u selima u toj opštini tokom akcija srpskih snaga.

Dobrijević je izrazio sumnju u autentičnost tog dokumenta i odbio da ga komentariše.

Potvrđujući da je ispitivao uhapšene Muslimane u improvizovanim pritvorima u Sanskom Mostu, Dobrijević je tvrdio da je većina njih bila privedena iz opravdanih razloga. Po svjedoku, postojali su dokazi da su imali nelegalno oružje i da su učestvovali u oružanoj pobuni.

Na pitanje tužiteljke zašto onda nisu bili optuženi i izvedeni pred sud, Dobrijević nije mogao da da jasan odgovor.

Sugestiju tužiteljke Pelić da je zarobljene dijelio na “političare, ekstremiste i one koji nisu dobrodošli” i da je veliki broj prebačen u logor na Manjaču, Karadžićev svjedok je odbacio. Kao istinu je, međutim, prihvatio da je išao na Manjaču da ispituje zarobljenike.

Zastupnica Optužbe citirala je izjavu Hasana Jakupovića i Adila Draganovića da je Dobrijević premlaćivao Muslimane. Jakupović je tvrdio i da je od njega u oktobru 1992. uzeo 15.000 njemačkih maraka za mjesto u konvoju i puštanje na slobodu.

Dobrijević je i to negirao, rekavši da će Jakupovića tužiti zbog laži.

Tužiteljka Pelić je predočila svjedoku i pismo Daniluška Kajteza vlastima u Sanskom Mostu u kojem je priznao da je 2. novembra 1992. učestvovao u streljanju 12 Muslimana kod sela Škrljevita. Kajtez je u pismu podvukao da  “Mile i ostali inspektori to znaju”.

Dobrijević je, međutim, uzvratio da on nije taj Mile, podvlačeći da je Kajtezu suđeno za taj zločin. Primjedbu tužiteljke da je to bilo tek 2006., svjedok je potvrdio.

Daniluško Kajtez, koji je promijenio ime u Nikola Kovačević je u Sud BiH osuđen na 12 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti počinjenog u Krajini.

Nastavak suđenja Karadžiću, koji je optužen i za genocid počinjen u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata u još šest opština koji je poprimio razmjere genocida, teror nad civilima u Sarajevu, kao i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce zakazan je za ponedjeljak, 9. decembar.

Radoša Milutinović


This post is also available in: English