Suđenje

Bužimkić i ostali: Vojnici iz saniteta se nisu vratili

14. Oktobra 2024.15:24
Na suđenju za zločine na području Bosanske Krupe, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavio je da su tokom akcije na lokalitetu Ćojluka i Perne dva vojnika otišla u sanitetskom vozilu i nisu se vratili dok kasnije nisu razmijenjeni mrtvi.
Bosanska Krupa. Foto: BIRN BiH

Đorđe Jež kazao je da je bio komandant bataljona u Krupskoj brigadi i da su u julu 1995. držali desno krilo mostobrana na Ćojluku i Perni, dok su s lijeve strane bile jedinice iz Istočno-bosanskog korpusa. Naveo je da je 10. jula 1995. probijena linija s lijeve strane.

“Imao sam saznanja da taj lijevi dio popušta i da već dio vojnika napušta položaje“, rekao je Jež, dodajući da je u njegovom bataljonu jedan borac bio poginuo.

On je kazao da je u večernjim satima sišao s isturenog komandnog mjesta i rečeno mu je da su dva vojnika iz njegove brigade upućena, po pozivu, sanitetom jer je bilo poginulih i ranjenih.

“Krnetić Branko je bio u mom bataljonu vozač saniteta, a Aničić Miroslav u drugom bataljonu u pozadinskom vodu“, rekao je Jež.

Sanitet je, kako je ispričao, bio otišao davno prije njegovog dolaska i još se nisu bili vratili.

“Taj dio je već bio zauzet od tih snaga. Siguran sam da su bili zarobljeni“, rekao je svjedok.

On je rekao da su, prema njihovim saznanjima, na suprotnoj strani bili pripadnici Krupske brigade Petog korpusa. Jež je kazao da su kasnije bile informacije da je sanitetsko vozilo ušlo u dubinu teritorije koju je zauzela suprotna strana. Dodao je da su bile priče da su dva vojnika odvedena i mučena, te je čuo da su početkom decembra razmijenjeni.

Za ubistva najmanje 25 zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske optuženi su Senad Bužimkić, Rizah Fajić, Almir Sefić, Ermin Kadić, Amir Patković, Irfo Velagić, Suad Nesimović i Nedžad Ćehić. Prema optužnici, oni su bili pripadnici 511. brigade Armije BiH.

Na pitanja branioca Asima Crnalića, Jež je potvrdio da su na području na koje je otišao sanitet bila borbena djelovanja.

Crnalića je interesovalo da li je moguće da su dva vojnika stradala u okršaju, na šta je svjedok rekao da je u pitanju bilo vozilo s oznakom saniteta i da je otišlo dok je bio dan. On je potvrdio da ne zna kako su Krnetić i Aničić stradali.

Na pitanja tužiteljice Marijane Čobović, Jež je pojasnio da je put kojim je otišao sanitet pri vrhu bio pod kontrolom suprotne strane. Kada su zauzeli taj dio, kako je pojasnio, okršaji su bili usmjereni prema dijelu koji je držao njegov bataljon.

Suđenje se nastavlja 28. oktobra.

Marija Taušan