Vijest

Draškić i Manojlović pravosnažno oslobođeni optužbi za zločine kod Ilijaša

9. Oktobra 2024.12:30
Apelaciono vijeće Državnog suda potvrdilo je prvostepenu presudu kojom su Ranko Draškić i Savo Manojlović oslobođeni optužbi za zločin protiv čovječnosti na području Ilijaša, potvrđeno je za Detektor.
Ranko Draškić s braniocem ispred Suda Bosne i Hercegovine. Foto: BIRN BiH

Kako je potvrdio Draškićev branilac Miodrag Stojanović, Apelaciono vijeće je kao neosnovanu odbilo žalbu Državnog tužilaštva.

“U cijelosti je potvrđena oslobađajuća presuda”, rekao je Stojanović.

Prvostepenom presudom iz decembra prošle godine Draškić i Manojlović su oslobođeni optužbi da su – kao pripadnici Interventnog voda Teritorijalne odbrane, kasnije Ilijaške brigade Vojske Srpske Republike – počinili progon nesrpskih civila u Lješevu kod Ilijaša u junu 1992. godine.

Sudsko vijeće nije moglo izvan razumne sumnje utvrditi da su Draškić i Manojlović 5. juna 1992. učestvovali u ubistvima 20 civila u Lješevu.

U obrazloženju je tada navedeno kako je nesporno da je izvršen napad na Lješevo, da su civili koji su pronađeni u selu odvedeni u logor, a da je grupa od njih 20 ubijena u dvorištu jedne kuće, kao i da su obojica bila u selu tog dana, ali da Vijeće nije moglo van razumne sumnje utvrditi da su uzeli učešće u inkriminisanom događaju.

Draškić je oslobođen i po tački optužnice za učešće u odvođenju muškaraca iz Kadarića 9. juna 1992. godine.

Suđenje im je počelo u martu 2022.

Na ovu presudu nije dozvoljena žalba.

Haris Rovčanin