Suđenje

Draškić i Manojlović oslobođeni optužbi za zločin kod Ilijaša

13. Decembra 2023.13:44
Sud Bosne i Hercegovine izrekao je prvostepenu presudu kojom su Ranko Draškić i Savo Manojlović oslobođeni optužbi za zločin protiv čovječnosti na području Ilijaša.
Ranko Draškić s braniocem ispred Suda Bosne i Hercegovine. Foto: BIRN BiH

Draškić i Manojlović su oslobođeni optužbi da su – kao pripadnici Interventnog voda Teritorijalne odbrane, kasnije Ilijaške brigade Vojske Srpske Republike – počinili progon nesrpskih civila u Lješevu kod Ilijaša u junu 1992. godine.

Sudsko vijeće nije moglo izvan razumne sumnje utvrditi da su dvojica optuženih 5. juna 1992. učestvovala u ubistvima 20 civila u Lješevu. Za Vijeće je nesporno da je izvršen napad na Lješevo, da su civili koji su pronađeni u selu odvedeni u logor, a da je grupa od njih 20 ubijena u dvorištu jedne kuće, kao i da su dvojica optuženih bila u selu tog dana.

“Međutim, nakon svestrane ocjene dokaza, Vijeće nije moglo isključiti van razumne sumnje da su optuženi uzeli učešće u inkriminisanom događaju”, kazao je predsjedavjući Vijeća Šaban Maksumić.

On se osvrnuo na svjedočenje A-1, koji je preživio strijeljanje i vidio optužene tog dana u Lješevu, ali nije vidio vojnike koji su pucali u grupu civila, već samo čuo komandira Marinka Vidovića kako govori: “Idemo momci”.

“Dakle, A-1 ne vidi ko u momentu strijeljanja puca, s obzirom da je i sam bio u stroju za strijeljanje i da su bili okrenuti leđima vojnicima… To što ih je vidio u dvorištu, ne znači da su bili tu kasnije, u momentu strijeljanja”, kazao je Maksumić.

Dodao je da svjedokinja Zahida Masnopita, koja je takođe bila ranjena tom prilikom, u iskazu navodi da nije nikoga prepoznala, osim što je od drugih čula da je glavni bio Marinko Vidović. Sudija je napomenuo da su ona i još dva svjedoka iznijeli saznanja da su u grupi vojnika koja je pucala u civile bili pripadnici Interventnog voda, izbjegli iz Kaknja i Zenice.

Draškić je oslobođen i po drugoj tački optužnice za učešće u odvođenju muškaraca iz Kadarića 9. juna 1992. Vijeće je zaključilo da nisu pruženi dokazi o konkretnim radnjama koje je preduzeo optuženi.

Optuženima su ukinute mjere zabrane. Manojlović nije prisustvovao izricanju presude.

Suđenje Draškiću i Manojloviću je počelo u martu 2022. godine.

Na ovu presudu je dozvoljena žalba.

 

 

Marija Taušan