Suđenje

Pero Radić i ostali: Saznanja o ubijenim Jusićanima

8. Oktobra 2024.17:49
Na suđenju za zločine počinjene na području Zvornika, svjedok Tužilaštva je rekao kako je čuo da su ljudi iz Jusića ubijeni.
Zvornik. Foto: BIRN BiH

Milan Galić je ispričao da je živio u mjestu Malešić kod Zvornika, gdje su se držale straže nakon barikada u Kozluku. Rekao je da je selo Jusići, koje je bilo naseljeno bošnjačkim stanovništvom, bilo udaljeno tri kilometra od Malešića.

“Ja mislim da smo straže čuvali čitav april, a da je početkom maja formirana jedinica“ , kazao je svjedok.

Ispričao je da je s drugim vojnicima otišao na rub sela Jusići kako bi, kazao je, obezbjeđivao stanovništvo.

“Ja znam da, kad sam došao u Jusiće, da je Pero Radić razgovarao s ljudima“, kazao je svjedok i dodao kako je znao da je tema razgovora bila prikupljanje oružja i suživot.

U sudnici je potvrdio izjavu iz istrage u kojoj je rekao da je znao da je prikupljanjem oružja rukovodio Radić, da je razgovarao sa stanovništvom i garantovao sigurnost.

Svjedok je potvrdio raniji iskaz u kome je rekao da je iza njega u Jusićima ostao Radić i ostali Melešićani.

Kazao je da su 27. maja Jusići iseljeni, a muškarci odvedeni i ubijeni. Izjavio je da je vidio poznanika Mensura Ibrahimovića i još jednog čovjeka koga nije znao. Kazao je da je kasnije saznao da su i oni ubijeni.

“Narednih desetak dana sam u rovu čuo da su Jusićani odvedeni i pobijeni“, kazao je svjedok.

Pero Radić, Božo Vidović, Branko Studen i Vlado Ristanović optuženi su za ubistva najmanje 48 osoba i progon stanovništva bošnjačke nacionalnosti iz Jusića u maju 1992. godine.

Vještakinja koju je angažovao Sud BiH, Radojka Golijan, iznijela je nalaz i mišljenje o zdravstvenom stanju svjedokinje Tužilaštva “M” i kazala da ona trenutno ne može svjedočiti.

Radićevoj Odbrani je kazala da bi se trebali uraditi novi kontrolni pregledi.

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Minka Kreho je izjavila da će naložiti da se pribave novi ljekarski nalazi.

Nastavak suđenja je 15. oktobra.

 

Senita Patković