Vijest

Szijjarto na tribini SNSD-a obećao da će Mađarska štititi Dodika od EU sankcija

4. Oktobra 2024.22:13
Peter Szijjarto, ministar vanjskih poslova Mađarske je tokom obraćanja na posljednoj tribini Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) pred izbore, kazao kako njegova zemlja i Republika Srpska imaju mnogo toga zajedničkog, te da su i jedni i drugi izloženi velikom spoljnom pritisku, ali da nikada neće pristati da bilo koji funkcioner ovog entiteta dođe pod sankcije Evropske unije.
Peter Sijarto i Milorad Dodik. Foto: BIRN BiH

“Oni koji vrše pritisak, ne poštuju nas, ne žele nam dobro. Žele da se miješaju u naše unutrašnje stvari i dovode u pitanje sposobnost naših nacija da same odluče o svojoj budućnosti“, rekao je u obraćanju nakon što je na tribini najavljen kao jedan od prijatelja entiteta.

„Poznajemo njihova sredstva, prijetnje, uvođenje sankcija i finansiranje naših neprijatelja. Važno je da se odupremo tom pritisku, tim prijetnjama. Važno je da se zalažemo za naše interese, jer ako to ne učinimo sigurno da se niko drugi neće zalagati umjesto nas”, kazao je on.

Predsjednik SNSD-a, Milorad Dodik je godinama pod sankcijama SAD-a, kao i neki njegovi saradnici. On ih je ismijavao sve donedavno, kada su banke zbog sankcija počele da zatvaraju račune pojedincima, ali i firmama u Republici Srpskoj. Dodik nije uspio pronaći rješenje, pa je nekoliko firmi zatvoreno.

Szijjarto je iskazao podršku predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i naveo da on na svakom forumu hrabro zastupa interese entiteta, kao i da razvija prijateljstvo i stratešku saradnju sa Mađarskom, između ostalog i kroz projekat podrške poljoprivrednicima u ovom entitetu uz pomoć kojeg su ostvarili razvoj u vrjednosti od 40 miliona eura.

„Na molbu predsjednika Dodika, nastavljamo s tim programom i ubuduće ćemo sarađivati po svakom pitanju koje doprinosi razvoju, stabilnosti i miru Republike Srpske. Mi Mađari i dalje ćemo biti uz vas“, rekao je ministar vanjskih poslova Mađarske.

„Zalagat ćemo se za poštovanje koje zaslužujete, zalagat ćemo se za to da ne budete izloženi prijetnjama i da se ne dovodi u pitanje vaše pravo da sami odlučujete o svojoj budućnosti”, zaključio je on.

Dodik, predsjednik RS-a i SNSD-a je kazao na tribini kako vjeruje dokazanim prijateljima ovog entiteta, kao što su Srbija, Mađarska, Rusija, Kina i Azerbejdžan.

“Evropska Unija koja često definiše svoje ciljeve u BiH negdje u sarajevskim kancelarijama, sada traži od nas da se odreknemo etničkog i entitetskog glasanja. To znači da smo mi marginalna manjina u BiH i mi ne možemo da pristanemo na to da odlučujemo prostom većinom. Ako odluke donosimo prostom većinom, mi smo uvijek preglasani”, naveo je tokom posljednje tribine njegove stranke pred Lokalne izbore koji bi se trebali održati u nedjelju, 6. oktobra.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio je neustavnim Izborni zakon Republike Srpske, koji je Narodna skupština entiteta usvojila u aprilu ove godine, jer se njime preuzimaju nadležnosti državnih institucija.

Osim podrške Mađarske, Dodik je na društvenim mrežama objavio pisma zvaničnika Ruske Federacije u kojima mu pružaju podršku “zbog otpora neokolonijalnoj politici Zapada”. Szijjarto je, poput Dodika, više puta boravio u Rusiji nakon početka invazije na Ukrajinu gdje se sastajao sa ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom.

Mađarska se protivila paketu pomoći NATO-a Ukrajini, a kočila je i ulazak Švedske u NATO. Szijjarto je u to vrijeme negodovao zbog kritikovanja Mađarske na švedskom državnom radiju.

Peter Sijarto, ministar vanjskih poslova Mađarske na tribini SNSD-a. Foto: BIRN BiH

On se i danas ranije u Banjaluci sastao sa delegacijom Vlade Mađarske. Szijjarto je tada i kazao medijima da će se obratiti na završnoj tribini SNSD-a.

Naveo je da za vrijeme predsjedavanja Mađarske Evropskom unijom, jedna od glavnih tačaka je ubrzano proširenje sa zemljama Zapadnog Balkana, odnosno iz ovog regiona.

„Nepovoljno je što zemlje kandidati sa Zapadnog Blakana u prosjeku čekaju više od 14 godina za članstvo. To smatamo nekom vrstom nepoštovajna od strane Brisela“, izjavio je Szijjarto.

Dodao je i da Mađarska nikada neće pristati da bilo koji funkcioner Republike Srpske dođe pod sankcije Evropske unije jer bi to stavilo u znak pitanja demokratsku volju naroda.

„Danas smo pričali o tome da mađarski program podrške poljoprivredi proširimo i na opštine Federacije u kojima oni žele da učestvuju“, izjavio je Dodik, kao i da se istražuju mogućnosti da se sa Mađarskom uđe u saradnju sa projektima iz oblasti energetike, a koji će biti prošireni i sa onima koje je probitno trebala finansirati Njemačka.

U ljeto prošle godine Detektor je pisao, nekoliko sedmica nakon što su njemačke vlasti zbog secesionističke politike odlučile zaustaviti projekte u Republici Srpskoj vrijedne više od stotinu miliona eura, o Dodikovim tvrdnjama da za njih ima zamjenu u novcu iz Mađarske i Kine.

On se zahvalio i mađarskom premijeru Viktoru Orbanu što održava saradnju. Njemu je još ranije uručio “Orden Republike Srpske na ogrlici”, koji je dobio i predsjednik Rusije Vladimir Putin.

Saradnja Republike Srpske i Mađarske se predstavlja kao intenzivirana, a posjete mađarskih zvaničnika ovom entitetu su sve češće, o čemu je Detektor ranije pisao.

Kako je rekao Dodik novinarima danas, vlasti Republike Srpske su opredijeljene za evropski put BiH, ali da se mora poštovati ustavni poredak BiH, te da projekti koji su ušli mimo Ustava ne mogu imati pokriće evropskog puta.

Govoreći o privrednim projektima, Szijjarto je rekao da će se mađarski preduzetnici i firme uključiti u projekte izgradnje parka solarnih elemenata, prečišćavanje otpadnih voda i jedan projekat vjetroturbina.

U Banjaluci je danas boravio i državni sekretar u Ministarstvu energetike Mađarske Attila Steiner, koji je sa ministrom energetike i rudarstva Republike Srpske, Petrom Đokićem, potpisao memorandum o razumijevanju, koji podrazumijeva saradnju u oblasti elektroenergetike, rudarstva i geologije.

Đokić je nakon potpisivanja sporazuma rekao da kompanije iz Republike Srpske i Mađarske trenutno zajedno razvijaju solarni park kod Trebinja, čija vrijednost investicije je od 140 miliona evra.

Aida Trepanić Hebib