Suđenje

Zeljković i ostali: O nabavci termalnih kamera

15. Aprila 2024.15:54
Na suđenju za zloupotrebe prilikom nabavki tokom pandemije koronavirusa, svjedokinja Tužilaštva je rekla da je Institut za javno zdravstvo Republike Srpske radio u skladu s procedurama.
Branislav Zeljković i Slavko Bojić sa advokaticom Jadrankom Ivanović. Foto: BIRN BiH

Svjedokinja Radmila Barašin, bivša izvršna direktorica za pravne poslove Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, koja je sa svjedočenjem počela na jednom od prošlih ročišta, govorila je o zahtjevu Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) da im se dostavi roba.

Tužilaštvo je insistiralo na odgovorima zašto je nabavka za koju je od potpisivanja ugovora do isporuke prošlo 18 dana bila hitna. Ugovori sa firmom “ARS sistemi” za nabavku termalnih kamera za potrebe UKC-a Republike Srpske potpisani su 9. aprila, a kamere su isporučene 27. aprila.

“Nama je hitnoća da riješimo zahtjev UKC-a Republike Srpske da bi oni što prije dobili robu. Svaki drugi postupak ide na mjesec dana. Sve što ide na mjesec dana hitno je”, kazala je svjedokinja.

Prema njenim riječima, nabavke koje je Institut obavljao za potrebe zdravstvenih ustanova u Republici Srpskoj urađene su u skladu sa procedurama. Navela je i da je osnov za to bio zaključak Vlade Republike Srpske kojim su te nabavke date u zadatak Institutu za javno zdravstvo.

Rekla je i da su termalne kamere zbog specifične situacije mogle biti posmatrane kao medicinsko sredstvo kojim se mjeri temperatura.

Na insistiranje Tužilaštva da nisu ispoštovane procedure i da nije ispitano tržište prije nabavki termalnih kamera i zaštitnih maski, advokatica Branislava Zeljkovića je prigovorila da su nabavke koje su predmet optužnice vršene za vrijeme vanrednog stanja.

Svjedokinja je kazala da joj nije poznato ko je od dobavljača bio fizički prisutan kada je potpisivan ugovor za nabavku respiratornih maski koje su od firme “Procontrol” nabavljene po cijeni od 345.000 maraka bez PDV-a.

Barašin je rekla da je pretpostavila kako “Procontrol”, na bazi ranijih saznanja, nije registrovan za promet medicinskom opremom. Kazala je i da je Zeljkoviću sugerisala da ponuda u slučaju “Procontrola” mora doći ispred konzorcijuma.

“Direktor Zeljković generalno donese odluku da se mora izvršiti nabavka. Nikada nismo vodili zapisnik. Nas troje je razgovaralo i on u konačnici kaže: ‘Pokrenite proceduru’”, rekla je svjedokinja.

Zeljković, bivši direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, kao i direktor firme “Procontrol” Slavko Bojić, zatim direktor firme “Promeding” iz Laktaša Dragan Dubravac, direktor turističke agencije “Travel for fun” Saša Marković te bivši direktor “Sineks laboratorije” Sani Crljić optuženi su za zloupotrebu položaja.

Optužnica Republičkog tužilaštva Republike Srpske tereti ih za brojne zloupotrebe prilikom nabavke medicinske opreme za vrijeme trajanja pandemije.

Suđenje se nastavlja 22. aprila.

Vladimir Kovačević