Suđenje

Počelo suđenje Vojinu Pavloviću zbog veličanja Ratka Mladića

1. Aprila 2024.11:31
Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodne riječi Državnog tužilaštva, počelo je suđenje Vojinu Pavloviću za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti zbog veličanja Ratka Mladića, osuđenog za genocid i druge ratne zločine.

This post is also available in: English

Vojin Pavlović (lijevo) i advokat Mirko Blagojević. Foto: BIRN BiH

Čitajući optužnicu, tužilac Nedim Ćosić je kazao da se Pavloviću stavlja na teret da je 10. marta 2023. na raskrsnici iznad semafora u Bratuncu postavio transparent s likom bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske na kojem je bila ispisana poruka “Srećan rođendan, živi i zdravi bili”.

U optužnici se navodi da je Pavlović svjestan, kao predsjednik Udruženja “Istočna alternativa” i stanovnik Bratunca, da navedenom radnjom veliča Ratka Mladića, koji je presudom međunarodnog suda osuđen za genocid i druge ratne zločine.

Ćosić je rekao da je Pavlović na javnom mjestu svjesno postavio transparent koji je po svom sadržaju izazvao uznemirenost i strah dijela stanovnika na tom području koji su ga vidjeli, a posebno kod povratnika bošnjačke nacionalnosti u okolnim selima na području Bratunca.

Tužilac je kazao da u toku dokaznog postupka namjerava uložiti materijalne dokaze predložene uz optužnicu, te saslušati 12 svjedoka, od čega je devet službenih lica i troje oštećenih.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Goran Radević kazao je da ne vidi potrebu za saslušanjem devet službenih lica, naročito ukoliko će govoriti na iste okolnosti, ali da će o njihovom saslušanju odlučiti u toku postupka.

Odbrana nije iznijela uvodnu riječ, niti prijedloge dokaza, uz obrazloženje da će to uraditi u toku postupka, nakon što Tužilaštvo završi svoj dio.

Branilac Mirko Blagojević tražio je da se suđenje nastavi tek u maju, jer je Pavlović zbog bolesti dobio preporuku za liječenje u aprilu.

“S obzirom na izlaganje i vašu dokumentaciju, nemamo razloga da sumnjamo u to što kažete. Ne mijenja ništa da preskočimo ovaj period i nastavimo u maju”, rekao je sudija Radević i zatražio od Odbrane da Sudu dostavi kompletnu dokumentaciju nakon liječenja.

Suđenje će se nastaviti u maju, kada je planirano saslušanje prva tri svjedoka Tužilaštva.

Azra Husarić Omerović


This post is also available in: English