Vijest

Nanić i ostali: Izricanje presude početkom marta

20. Februara 2024.10:51
Sud Bosne i Hercegovine će 4. marta, nakon osam godina suđenja, izreći prvostepenu presudu osmorici bivših pripadnika Armije BiH optuženih za zločine nad civilima i ratnim zarobljenicima počinjene 1994. i 1995. u Bužimu, potvrđeno je za Detektor.
Optuženi u predmetu “Nanić i ostali”. Foto: BIRN BiH

Zijad Nanić, Esad Kudelić, Vahid Bajraktarević, Senad Salkić, Hasan Mustafić, Nedžad Bapić te Samir i Husein Isaković optuženi su za nečovječno postupanje prema ratnim zarobljenicima i civilima u bivšem hotelu “Radoč” u Bužimu od novembra 1994. do augusta 1995. godine.

Prema optužnici, Nanić je bio pomoćnik komandanta za bezbjednost 505. bužimske brigade Petog korpusa Armije BiH, Kudelić komandir voda Vojne policije, a Bajraktarević, Salkić, Mustafić, Bapić te Samir i Husein Isaković pripadnici Vojne policije.

Tužilaštvo je u završnoj riječi navelo kako smatra da je dokazalo zločine koji im se stavljaju na teret i zatražilo osuđujuću presudu, dok su Odbrane optuženih u svojim završnim riječima zatražile da im se izrekne oslobađajuća presuda.

S njima je bio optužen i Mehmed Alešević, ali je postupak protiv njega razdvojen, te je 2022. pravosnažno osuđen na pet godina zatvora.

Suđenje u ovom predmetu počelo je u martu 2016. godine.

Lamija Grebo