Vijest

Mehmedu Aleševiću potvrđena prvostepena presuda za zločine počinjene u Bužimu

11. Novembra 2022.11:38
Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine odbilo je žalbe te potvrdilo prvostepenu presudu kojom je Mehmed Alešević osuđen na pet godina zatvora zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva na području Bužima, saopćeno je iz Državnog suda.


Kompleks državnih pravosudnih institucija. Foto: BIRN BiH

Vijeće Apelacionog odjeljenja Državnog suda odbilo je kao neosnovane žalbe Odbrane i Tužilaštva te potvrdilo prvostepenu presudu kojom je Alešević osuđen na pet godina zatvora zbog ratnog zločina počinjenog 1994. i 1995. protiv civilnog stanovništva na području Bužima.

Prvostepenom presudom iz februara ove godine Alešević je proglašen krivim da je s drugim vojnim policajcima nečovječno postupao prema zatočenicima u improvizovanom zatvoru u bivšem hotelu “Radoč” u Bužimu od decembra 1994. do marta 1995. godine. On je, prema presudi, učestvovao u teškom zlostavljanju zatvorenika, udarajući ih palicama, nogama i rukama po raznim dijelovima tijela. Alešević je proglašen krivim po devet tačaka optužnice za teška zlostavljanja, dok je po jednoj tački oslobođen. Vijeće je odbilo tri tačke optužnice. Proglašen je krivim u svojstvu referenta Vojne policije 505. bužimske brigade Armije Bosne i Hercegovine.

Vijeće je utvrdilo da su zločini počinjeni za vrijeme sukoba između Armije BiH i Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadne Bosne, a da su oštećeni bili civili, onesposobljeni za borbu. Proglašen je krivim u svojstvu referenta Vojne policije 505. bužimske brigade Armije BiH.

“Među oštećenim su bili pripadnici neke od strana u sukobu, ali kada je optuženi poduzimao radnje, oni su bili izbačeni iz stroja”, obrazložio je predsjedavajući Vijeća Darko Samardžić na izricanju prvostepene presude.

U žalbenom postupku Odbrana je zatražila da Apelaciono vijeće preinači presudu i oslobodi Aleševića ili da izrekne blažu kaznu. U žalbi je navedeno da je Prvostepeno vijeće neopravdano odbilo saslušanje dva svjedoka nastanjena u inostranstvu a koja su mogla rasvijetliti ulogu optuženog. Tužilaštvo je u žalbi zatražilo da Apelaciono vijeće optuženom izrekne strožiju kaznu.

Protiv ove presude nije dozvoljena žalba.

Jasmin Begić