Suđenje

Nanić i ostali: Tužilaštvo traži kažnjavanje optuženih za zločine u Bužimu

2. Oktobra 2023.16:10
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je da osmorica bivših pripadnika Armije BiH budu osuđeni za zločine nad civilima i ratnim zarobljenicima počinjene 1994. i 1995. u Bužimu.
Optuženi u predmetu “Nanić i drugi”. Foto: BIRN BiH

Tužilaštvo je u završnoj riječi ocijenilo da je dokazalo da su Zijad Nanić, Esad Kudelić, Vahid Bajraktarević, Senad Salkić, Hasan Mustafić, Nedžad Bapić te Samir i Husein Isaković u hotelu “Radoč” u Bužimu nečovječno postupali prema civilima i ratnim zarobljenicima – pripadnicima Narodne odbrane Zapadne Bosne.

“Tužilaštvo predlaže da se oglase krivim i kazne po zakonu. Tužilaštvo smatra da nema olakšavajućih okolnosti na strani optuženih”, kazala je tužiteljica Vedrana Mijović.

Navela je da su u pisanoj završnoj riječi analizirane 43 krivičnopravne radnje iz optužnice, što usmeno nije izlagala.

Prema njenim riječima, tokom suđenja dokazano je da su u improvizovanom zatvoru u “Radoču” bili zatvarani pripadnici Narodne odbrane i civili, i da je prema njima postupano suprotno Ženevskoj konvenciji.

Navela je da je dokazano da je Nanić bio pomoćnik komandanta za bezbjednost 505. bužimske brigade Petog korpusa Armije BiH, Kudelić komandir voda Vojne policije, a ostali optuženi vojni policajci.

Za 16. oktobar zakazano je iznošenje završnih riječi Odbrana.

Marija Taušan