Počelo suđenje za zločine u Bužimu

15. Marta 2016.00:00
Čitanjem optužnice i izlaganjem uvodne riječi Tužilaštva BiH počelo je suđenje osmorici bivših pripadnika Armije BiH (ABiH) za zločine protiv civila i ratnih zarobljenika na području Bužima.

This post is also available in: English

Tužiteljica Vedrana Mijović je pročitala optužicu koja po 45 tačaka tereti Zijada Nanića, Esada Kudelića, Vahida Bajraktarevića, Senada Salkića, Hasana Mustafića, Nedžada Bapića te Samira i Huseina Isakovića za zločine protiv civila i ratnih zarobljenika.

U optužnici se navodi da su Nanić, u svojstvu pomoćnika komandanta za bezbjednost 505. bužimske brigade Petog korpusa ABiH, Kudelić kao komandir voda Vojne policije u komandi 505. bužimske brigade, a Bajraktarević, Salkić, Mustafić, Bapić te Samir i Husein Isaković, kao pripadnici Vojne policije ove brigade, zlostavljali civile i ratne zarobljenike u improvizovanom zatvoru koji je bio smješten u bivšem hotelu “Radoč” u Bužimu.

Zločini su se, prema optužnici, dogodili od novembra 1994. do augusta 1995. godine.

Prema optužnici, oni se terete da su počinili zločine nad zarobljenim pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS) i Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadne Bosne (NOAPZB) te simpatizerima NOAPZB-a.

Navedeno je da su Nanić i Kudelić, kao nadređene osobe, znali ili mogli znati a nisu spriječili vojne policajce da izvode zatvorenike iz zatvora i nanose im teške fizičke i duševne bolove. Optuženi su zatvorenike svakodnevno izvodili u dvorište komande, udarali ih, teško zlostavljali te na neke bacali betonske građevinske blokove.

Zatvorenici su bili prisiljeni na seksualno zlostavljanje te na međusobno povređivanje, dok su neki civili umrli od posljedica zlostavljanja i zbog nedostatka medicinske pomoći. Među zlostavljanim zatvorenicima bilo je i maloljetnika.

Prije početka suđenja, Sudsko vijeće je razdvojilo postupak u odnosu na optuženog Mehmeda Aleševića, koji se zbog bolesti nalazi na liječenju u Sloveniji.

Tužiteljica Mijović je u uvodnom izlaganje kazala da će saslušanjem 74 svjedoka te ulaganjem materijalnih dokaza, dokazati da su optuženi počinili djela koja im se optužnicom stavljaju na teret.

Odbrane optuženih u ovoj fazi postupka nisu iznosile uvodnu riječ.

Suđenje će se nastaviti 21. marta saslušanjem prvih svjedoka Optužbe.

Emina Dizdarević Tahmiščija


This post is also available in: English