Suđenje

Ujić: Nije jasno ko je bio odgovoran za “Gučevsku četu” na dan akcije

13. Jula 2023.13:42
Na suđenju Miletu Ujiću za zločine na području Rogatice, vještak Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavio je da nije jasno ko je bio odgovoran za “Gučevsku četu” kada je izveden napad na području sela Kozadre 2. avgusta 1992. godine.
Rogatica. Foto: BIRN BiH

Vještak vojne struke Martin Frančešević kazao je da je ostala dilema ko je taj dan bio na čelu “Gučevske čete”.

“Ima izjava svjedoka, a ne vojne dokumentacija kojom bi Kušić razriješio komandanta i odredio Ujića”, rekao je vještak.

On je naveo dokument kojim je komandant Rogatičke brigade Rajko Kušić 3. jula odredio Ujića za svog zamjenika, što je, prema njegovim riječima, ujedno i pozicija načelnika Štaba.

Frančešević je rekao da nije našao naredbu za napad koja bi jasno pokazala šta je bio cilj i pravac dejstva, kao ni analizu.

“Kušić samo u izvještaju od 4. 8. navodi: ‘2. 8. akcija u rejonu Rakitnice, neprijatelj sve za sobom popalio, naša tri poginula, neprijatelja znatno više'”, naveo je vještak.

On je objasnio da se naseljena mjesta u pravilu ne napadaju, osim ukoliko nema vojnih objekata, ali tada komandanti moraju voditi računa o civilima, kao i vojnicima koji su se predali ili su ranjeni. Dodao je da se zatečena lica prebacuju na sigurnu lokaciju.

Frančešević je rekao da iz dokumentacije nije vidljivo da je nakon akcije preduzeta istraga. U slučaju nezakonitog postupanja, kako je naveo, komandir čete bio je dužan da inicira kažnjavanje podređenih.

Ujić je optužen da je 2. avgusta 1992. godine komandovao grupom od 50 pripadnika “Gučevske čete” u napadu na rogatičko selo Kozadre, a na teret su mu stavljena ubistva, ranjavanja, prisilno preseljenje, zatvaranja i druga djela nad licima bošnjačke nacionalnosti.

Kušiću se za zločine počinjene u Rogatici sudi u beogradskom Višem sudu.

Frančešević je potvrdio da je u okviru dokumentacije od Tužilaštva dobio i 15-ak izjava svjedoka, kao i izjavu Ujića Haškom tribunalu.

Branioca Dejana Bogdanovića je interesovalo da li je Ujić 2. avgusta bio civilno ili vojno lice. Frančešević je rekao da je tom datumu najbliže rješenje kojim Kušić postavlja optuženog za zamjenika. Vještak je braniocu potvrdio da komandant brigade ne može postaviti zamjenika, već je za to nadležna viša instanca.

Branilac je prezentovao spisak od 17. jula kojim predsjednik Skupštine opštine Rogatica traži da određena lica, među kojima je i Ujić, budu oslobođeni radne obaveze. Prezentovao je i dokument od prethodnog dana kojim se Ujić postavlja za sekretara Sekretarijata za narodnu odbranu.

Frančešević je rekao da nije vidio te dokumente kao ni rješenje ministra odbrane od 30. juna, kojim se Ujić stavlja na raspolaganje kao civilno lice u radnu obavezu.

“Nisam nijedan imao, imao bi nekog uticaja… Nije mi jasno kako je mogao u isto vrijeme biti i zamjenik komandanta i načelnik Štaba, i izvršna vlast”, rekao je Frančešević.

Bogdanović je predočio dokumente koje je za Kušića potpisao Milorad Lelek, tvrdeći da mu je on bio zamjenik.

Na pitanje da li nakon svih dokumenata može tvrditi da je Ujić bio vojni lice 2. avgusta, vještak je rekao da on to nije ni tvrdio.

Nakon što je spomenuto dopunsko vještačenje zbog novih dokumenata, tužilac Dževad Muratbegović je rekao da nema potrebe i da će Vijeće cijeniti da li je optuženi bio na više pozicija, te da je bitno da li je optuženi bio fizički prisutan na licu mjesta.

Vještak se složio s braniocem da dokument koji je potpisao ministar odbrane ima veću snagu od onih koje je potpisao komandant brigade. Složio se i da civil ne može komandovati četom.

“Ne može samo toga dana da bude komandir čete. Nema logike”, rekao je Frančešević.

Vijeće će postavljati pitanja vještaku na nastavku suđenja 14. septembra.

Marija Taušan