Suđenje

Miljanović i ostali: Počelo suđenje za ubistva civila u Bijeljini

19. Jula 2022.16:34
Suđenje osmorici bivših rukovodilaca i pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) za zločin u Bijeljini počelo je čitanjem optužnice i uvodnim riječima, u kojima je Tužilaštvo istaklo da je trebalo blizu 30 godina da se u sudnici čuje o sudbini 22 brutalno ugašena života civila, starosti od šest do 72 godine.

Sud BiH. Foto: BIRN BiH

Živan Miljanović, Stevo Bokarić, Goran Sarić, Jovica Petrović, Mirko Simić, Ljubo Marković, Slavenko Kočević i Zvonko Pržulj optuženi su za odvođenje 22 civila bošnjačke nacionalnosti iz naselja Bukreš i njihova ubistva pored rijeke Drine u Balatunu u noći s 24. na 25. septembar 1992. godine.

“Nepunih 30 godina nalogodavci i izvršioci su normalno živjeli kao punopravni građani”, kazao je u uvodnoj riječi tužilac Ivan Matešić.

On je rekao da je istraga u ovom predmetu bila teška i da niko od počinilaca nikada nije odlučio da progovori, kao ni od svjedoka, koji su smatrali da je “bolje štititi notorne ubice nego biti prozvan u svojoj sredini da si izdajica”.

Tužilac je naveo da će tokom suđenja biti saslušano više od 100 svjedoka, uključujući direktne očevice, ali da neće svjedočiti puno direktnih srodnika porodica Sarajlić, Sejmenović i Malagić, jer su pobijeni – od djedova do unuka.

Prema optužnici, Miljanović je bio pomoćnik komandira Stanice milicije Bijeljina, Bokarić rezervni radnik Sektora državne bezbjednosti, Sarić inspektor, Petrović i Simić pripadnici Interventnog voda Stanice milicije u Bijeljini, a Marković, Kočević i Pržulj pripadnici Specijalnog voda MUP-a RS-a, koji su stigli sa Sokoca.

“Stanica javne bezbjednosti (SJB) je mjesto odakle se krenulo u krvavu noć… Prvi ljudi MUP-a su sve uradili da se zločin dogodi i zataška”, istakao je Matešić, dodavši da je samo tri dana kasnije lokalna stanica opisala događaj i ukazala da su počinioci iz policije.

On je napomenuo da je Bijeljina bila prepuna izbjeglica koji su useljavani u tuđe kuće. Kako je naveo, tada iz Zenice dolazi i Bokarić i nastanjuje se u Bukrešu, gdje vrši zastrašivanje bošnjačkih civila.

Svjedoci će, kako je kazao tužilac, govoriti kako je Bokarić 24. septembra u SJB-u crtao kuće porodica Sarajlić, Sejmenović i Malagić, te tom prilikom izjavio kako niko ne smije ostati. Prema optužnici, Miljanović je tu noć naredio pozornicima, koji su patrolirali Bukrešom, da ostanu u Bijeljini.

Dodaje se da je Miljanović dijelu Interventnog voda naredio da osiguravaju put da niko ne može prići naselju, dok je drugom dijelu voda naredio da se stave na raspolaganje Specijalnom vodu MUP-a RS-a, čiji je komandant bio Duško Malović, koji je preminuo.

U optužnici se navodi da se pripadnicima Specijalnog i Interventnog voda pridružio i Sarić, te da su otišli u Bukreš, gdje su izveli civile pod izgovorom da ih vode na razmjenu u Janju, a potom ih odveli u mjesto Balatun.

Iz kamiona su izvođeni po dvoje-troje i pored rijeke lišavani života, iz vatrenog oružja. Prema optužnici, pucali su Malović, Milenko Ećimović (preminuo), Sarić, Milanko Samardžija, Jovica Petrović, Mirko Simić, kao i još neki, dok su drugi stajali sa strana kako niko ne bi pobjegao. Dodaje se da su tijela bačena u Drinu.

Tužilac Matešić je rekao da počinioci nisu planirali da će neka tijela ostati u vodi, gdje su sutradan uočena, uz ostatke organa i plavu mašnu. Naveo je da su rijeke nosile tijela civila i da su pronalaženi u raznim mjestima, sve do Ade Ciganlije u Beogradu. Dodao je da četiri tijela još nisu pronađena.

Matešić je govorio o aktivnostima koje su na zataškavanju zločina preduzimali tadašnji načelnik bijeljinskog SJB-a Branko Stević i ministar Tomislav Kovač.

Navodeći da se tokom istrage uvjerio da u Semberiji žive mirni i vrijedni ljudi, koji smatraju da su ubistva mrlja na njihovom gradu, tužilac je kazao da je važno da se sudi pojedincima koji su tu mrlju stavili.

Bokarićev branilac Dušan Tomić je rekao da je i sam istraživao ovaj zločin i da je zbog toga imao probleme. Prema njegovim riječima, u sudnici ne sjede pravi nalogodavci.

“Vremenom ću ih prozivati, ako preživim”, kazao je Tomić.

Prema njegovim riječima, Bokarić nije ni planirao ni naredio ovaj zločin i jedini je koji se odrekao šutnje.

“Ja ovdje branim Stevino pravo na istinu i pokajanje”, rekao je Tomić.

Markovićeva braniteljica Nina Kisić je kazala da je uvjerena da će na kraju suđenja vidjeti da optuženi nije ni učestvovao u ovom zločinu ni mu je doprinio.

“Dokazi Tužilaštva nisu takve kvalitete ili uvjerljivosti da Markoviću nađete bilo kakvu kažnjivu radnju”, rekla je Kisić.

Ona se osvrnula i na nejasan pravni status nekih svjedoka Tužilaštva.

Prvi svjedoci biće saslušani u septembru.

 

Marija Taušan