Suđenje

Tripković Novica: Suđenje po trećoj optužnici počinje sredinom aprila

14. Marta 2022.15:58
Suđenje Novici Tripkoviću za silovanje počinjeno 1992. na području Foče počinje polovinom aprila, rečeno je na statusnoj konferenciji.

sudnica Sudnica Suda BiH. Foto: BIRN BiH

Na ročištu su razmatrana pitanja koja se tiču efikasnosti suđenja. Tužilac Mersudin Pružan dostavio je plan izvođenja dokaza, a predsjedavajuća Vijeća Minka Kreho mu je naložila da u planu navede na koje će tačke pozivati svjedoke. Ona je dodala da će na opšte okolnosti te na svaku od dvije tačke optužnice moći saslušati po pet do šest svjedoka, kako se suđenje ne bi bez potrebe odugovlačilo.

Kreho je takođe naložila tužiocu da uredi optužnicu s obzirom da se u listi svjedoka navode imena nekih koji su u drugim predmetima dobili mjere zabrane. Takođe mu je skrenula pažnju da provjeri da li je neki od svjedoka u Haškom tribunalu svjedočio s mjerama zabrane.

Odbrani je naložila da se u roku od mjesec izjasni o prijedlogu utvrđenih činjenica. Na ročištu je razgovarano i o tehničkim detaljima u vezi s načinom izvođenja dokaza.

Novica Tripković zvani Vojvoda optužen je da je, kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), u avgustu 1992. silovao dvije žrtve bošnjačke nacionalnosti, koje su 1992. godine bile nezakonito zatvorene na području Foče.

Tripković je ranije osuđen u dva predmeta. Sud BiH ga je u junu 2011. osudio na osam godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti počinjenih 1992. na području Foče. Kasnije je pravosnažnom presudom Suda BiH, koja je otpremljena u februaru 2017., osuđen na osam godina zatvora za zločine počinjene u avgustu 1992. na području Kalinovika. Kazne su mu objedinjene 2017. godine.

Treća optužica protiv Tripkovića potvrđena je u januaru, a sudija Kreho je navela da će suđenje početi polovinom aprila.

Marija Taušan