Suđenje

Stupar i ostali: Odbrana traži ukidanje presude

27. Oktobra 2021.11:32
Odbrana Sime Stupara zatražila je ukidanje prvostepene presude kojom je optuženi osuđen na 12 godina zatvora za zločine u Vlasenici. Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je da presuda bude potvrđena u odnosu na Stupara.

This post is also available in: English


Zoran Tešić i Simo Stupar. Foto: BIRN BiH

Stupar, koji nije prisustvovao žalbenoj sjednici, u prvostepenom postupku proglašen je krivim da je kao pripadnik rezervnog sastava Stanice javne bezbjednosti (SJB) Vlasenica od aprila do septembra 1992. godine učestvovao u širokom i sistematskom napadu na bošnjačko stanovništvo na području Vlasenice učešćem u ubistvu, zlostavljanju civila te prisilnim nestancima. Istom presudom Zoran Tešić, bivši pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), oslobođen je optužbi.

Na presudu je Stupareva Odbrana uložila žalbu, na koju je Tužilaštvo dalo odgovor.

Braniteljica Vesna Tupajić-Škiljević zatražila je da Stupar bude oslobođen ili da presuda bude ukinuta i održano novo suđenje.

“Smatram da je sud trebao dati uvjerljivije dokaze za osuđujući dio presude”, kazala je braniteljica.

Kako je navela, za tri tačke optužnice Vijeće je presudu zasnovalo isključivo na iskazima oštećenih koji nisu saglasni sa drugim dokazima. Dodala je da je u vezi sa ubistvom Šabana Kurića obrazloženje suprotno dokazima.

Za dio koji se odnosi na zlostavljanje dvojice privedenih u policiju u Vlasenici, Tupajić-Škiljević je rekla da je Stupar bio rezervni policajac i da nije imao ovlaštenje za ispitivanje privedenih. Navela je da iskaz jednog od oštećenih ne može biti dovoljan s obzirom na njegovo zdravstveno stanje, dok je za drugog oštećenog kazala da je tek naknadno naveo da ga je Stupar maltretirao i da je imao neprijateljski stav prema optuženom.

Braniteljica takođe smatra i da nisu dokazani elementi zločina protiv čovječnosti.

Tužilac Dževad Muratbegović je rekao da ostaje kod navoda pisanog podneska u kojem je zatražio da se odbaci žalba Odbrane i potvrdi prvostepena presuda u odnosu na Stupara.

Optuženi Stupar nije se pojavio na ročištu. Braniteljica je kazala da su prije nekoliko dana razgovarali o žalbi i da joj nisu poznati razlozi njegovog nedolaska.

Suđenje u ovom predmetu je počelo u martu 2019., a sa Simom Stuparom i Zoranom Tešićem su bili optuženi Zoran Stupar i Goran Tešić, koji su postali nedostupni organima BiH i za kojima su raspisane potjernice.

Marija Taušan


This post is also available in: English