Suđenje

Tužilaštvo BiH zatražilo raspisivanje potjernice za Simom Stuparom

3. Novembra 2021.13:26
Državno tužilaštvo je zatražilo od Apelacionog vijeća Suda BiH da odredi pritvor i raspiše potjernicu za Simom Stuparom, koji je prvostepenom presudom osuđen na 12 godina zatvora za zločine počinjene na području Vlasenice.
Simo Stupar i Zoran Tešić. Foto: BIRN BiH.

Tužilac Dževad Muratbegović rekao je kako smatra da su za određivanje pritvora i raspisivanje potjernice ispunjeni svi uslovi i da optuženi Stupar izbjegava krivični postupak koji se protiv njega vodi, nakon što se nije odazvao na poziv Suda BiH da prisustvuje sjednici na kojoj je Odbrana zatražila ukidanje prvostepene presude kojom je optuženi osuđen na 12 godina zatvora za zločine u Vlasenici.

“Optuženi je uredno primio poziv i nije se odazvao na ročište. On je prilikom saslušanja u istrazi 2016. godine bio upoznat sa obavezom da je dužan da obavijesti Sud ukoliko promijeni adresu i da mu se može odrediti pritvor ako to ne uradi”, kazao je Muratbegović.

Predsjedavajući Apelacionog vijeća Hilmo Vučinić je na početku ročišta rekao da Sudska policija 2. novembra nije pronašla optuženog Stupara na adresi u Vlasenici na kojoj je prijavljen.

Tužilac Dževad Muratbegović je kazao da je odmah nakon žalbene sjednice dao nalog SIPA-i da provjeri da li se na prijavljenoj adresi nalazi Stupar, ali su policajci zatekli samo njegovu suprugu, koja je rekla da on nije tu, da je otišao 26. oktobra i da se od tada nije vratio, kao i da je ranije zbog posla odlazio i vraćao se nakon nekoliko dana.

“Prema podacima Granične policije, Stupar Simo je 26. oktobra u 11:21 sati prešao granični prelaz u Karakaju i izašao iz Bosne i Hercegovine, o čemu je napravljena službena zabilješka”, kazao je tužilac.

Stupareva advokatica Vesna Tupajić-Škiljević je zatražila od Apelacionog vijeća da odbije prijedlog Tužilaštva, jer je njen klijent i ranije “povremeno napuštao mjesto boravka” i prelazio granicu, jer je išao u Srbiju i Crnu Goru kako bi radio. Prema dokazima koje je Odbrani dostavilo Državno tužilaštvo, kako je rekla braniteljica, vidljivo je da se 24. septembra ove godine vratio u BiH iz Srbije preko Karakaja.

“Ne može se reći da je nepojavljivanje Stupara na sjednici Apelacionog vijeća urađeno s namjerom da ugrozi krivični postupak”, kazala je Tupajić-Škiljević i dodala kako se protiv Stupara vodila istraga 2000. godine za isto djelo i da je Kantonalno tužilaštvo u Tuzli 2008. podiglo optužnicu, te da je Stupar uvijek prisustvovao ročištima u Tuzli.

Tužilac je na kraju ročišta rekao da su u fazi istrage 2016. tražene mjere zabrane za Simu i Zorana Stupara te Gorana i Zorana Tešića, koji su tada bili osumnjičeni za zločin protiv čovječnosti počinjen u Vlasenici, što je tada sudija za prethodni postupak odbio.

Sud Bosne i Hercegovine je u maju ove godine donio prvostepenu presudu kojom je Simo Stupar, nekadašnji pripadnik rezervnog sastava Stanice javne bezbjednosti (SJB) Vlasenica, osuđen na 12 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti počinjenih 1992. na području Vlasenice, dok je Zoran Tešić zvani Koke, kao bivši pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), oslobođen.

Žalbu na ovu presudu je izjavila Stupareva Odbrana, koja je na nedavno održanom ročištu od Apelacionog vijeća Suda BiH zatražila da presudu preinači u oslobađajuću ili da ukine ovu odluku i održi novo suđenje.

Suđenje u ovom predmetu je počelo u martu 2019. godine, a sa Simom Stuparom i Zoranom Tešićem su bili optuženi Zoran Stupar i Goran Tešić, u odnosu na koje su predmeti razdvojeni te su za njima raspisane potjernice.

Odluka Apelacionog vijeća će biti poznata naknadno.

 

Jasmin Begić