Analiza

Između mjera i zaštite ljudskih prava, vlasti se ustručavaju prema nevakcinisanima

Prikaz vakcinacije. Foto: EPA-EFE/SHAHZAIB AKBER

Između mjera i zaštite ljudskih prava, vlasti se ustručavaju prema nevakcinisanima

25. Oktobra 2021.12:27
25. Oktobra 2021.12:27
Vlasti u Bosni i Hercegovini do sada su oklijevale slijediti većinu evropskih zemalja u uvođenju mjera za nevakcinisane koje se odnose na zatvorene prostore gdje se okupljaju veće grupe ljudi. U posljednjih nekoliko sedmica, još uvijek stidljivo, neki nivoi vlasti najavljuju da će za ulazak u zatvorene prostore tražiti potvrde o vakcinaciji ili testu. Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) analizirala je koje zamke, u koje su ranije upadale, domaće vlasti moraju izbjeći da mjere ne ugroze građanska prava i slobode.

Neke od mjera koje su donošene na početku pandemije koronavirusa sudovi u BiH proglašavali su neodgovarajućim odnosno neustavnim. Zbog toga ombudsmani naglašavaju da je prije donošenja mjera potrebno utvrditi da li su one neophodne u demokratskom društvu, da li postoji opravdan cilj, te da li su zasnovane na zakonu.

“Ombudsmani smatraju da je u konkretnom slučaju nesporan javni interes, kao i legitiman cilj, a to je zaštita zdravlja stanovništva, ali je prije donošenja odluke potrebno razmotriti pitanje proporcionalnosti mjera s postavljenim ciljem, te da li je moguće postići cilj blažim mjerama”, naveli su u odgovoru BIRN-u BiH.

Nedavno je pomoćnik federalnog ministra obrazovanja Goran Čerkez kazao da od medicinskih radnika treba zahtijevati obaveznu vakcinaciju i da u narednom periodu treba razmišljati, s obzirom na nizak postotak vakcinisanih, i o mjerama koje podrazumijevaju pokazivanje potvrde o vakcinaciji ili negativnog testa prilikom ulaska na skupove.

“Takve mjere su stimulativne, nikako restriktivne. Uvođenjem takvih potvrda stvorili bi se uslovi da neki sektori bolje rade, kao što su turizam i sport”, rekao je Čerkez za Klix.

Kada su vlasti u Kantonu Sarajevo nedavno najavile takve mjere, nekolicina građana je protestovala protiv njih.


Ilustracija. Foto: BIRN BiH

U Misiji OSCE-a u BiH, organizacije koja, između ostalog, nadgleda poštivanje ljudskih prava, kažu kako je važno zaštititi ljudska prava građana, ali je isto tako važno i zaštititi njihovo zdravlje.

“Kršenja se mogu svesti na minimum putem pravilnog shvatanja šta su to ljudska prava, poštovanjem principa srazmjernosti, te efektivnom komunikacijom i saradnjom s relevantnim akterima i javnošću”, poručili su iz OSCE-a.

Ova organizacija je objavila analizu o ljudskim pravima i rodnoj ravnopravnosti, te krizi uzrokovanoj pandemijom koronavirusa, u kojoj su, između ostalog, naveli kako je su mjere za suzbijanje širenja virusa dovele do negativnih nuspojava među određenim grupama, a u nekim slučajevima uticale i na ljudska prava i temeljne slobode.

“Glavni razlog tome ne leži u direktnoj namjeri vlada, već u nedovoljnom razumijevanju odgovora utemeljenih na ljudskim pravima i nedostatku odgovarajuće rodno osjetljive analize, kao i općeniti nedostatak svijesti o potrebi sistemskog uključivanja višeslojnosti problema u reagiranju na vanrednu situaciju”, stoji u analizi Misije OSCE-a u BiH.

Zemlje svijeta već mjesecima masovno promovišu proces imunizacije građana i uvode strožije mjere za nevakcinisane, a sve kako bi spriječile širenje koronavirusa i mogućnost ozbiljnih posljedica po zaražene.

Prema objavljenim podacima Our World in Data, vodeći u svijetu s potpuno vakcinisanim stanovništvom jeste Porugal, koji je vakcinisao ukupno više od 86 posto stanovnika. Veliki broj evropskih zemalja danas ima više od 60 posto vakcinisanih.

Najviše vakcinisanih u BiH je u Sarajevu, ali taj procenat još uvijek nije veći od 50 posto.

Uprkos velikom procentu vakcinisanih, evropske zemlje uvele su mjere kako bi spriječile širenje virusa i povećanje stope teške kliničke slike ili smrtnih posljedica. Njemačka je uvela 3G pravilo, prema kojem građani neće moći ulaziti u objekte ako nemaju dokaz o vakcinaciji, negativan test ili o preležanom COVID-u. Austrija je također slijedila slično pravilo, ograničavajući okupljanja potencijalno zaraženih osoba.

Osim toga, države koje su prije nabavke vakcine imale besplatno testiranje uvele su obavezu plaćanja testiranja za osobe koje bez opravdanog razloga ne žele da se vakcinišu.

Nedostatak promocije vakcinacije


Mjesto vakcinacije u Zetri u Sarajevu. Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Iz Misije OSCE-a u BiH kažu kako su mnoge države uložile veliki trud u kampanje za vakcinaciju, što su ocijenili pozitivnom praksom koju bi BiH trebala slijediti.

“Sada kad BiH posjeduje dovoljno vakcina za građane koji se mogu vakcinisati, potrebno je podići svijest među građanima o dobrobiti koju donosi vakcinacija, te proaktivno adresirati sva otvorena pitanja koja brinu građane kako bi se pružile pouzdane i mjerodavne informacije”, kazali su iz OSCE-a.

Prema podacima Ministarstva civilnih poslova BiH, do sada je u našu državu stiglo više od tri miliona vakcina, a prema popisu stanovništva iz 2013. godine, BiH ima oko tri i po miliona stanovnika.

Broj zaraženih je ponovo u porastu kako u BiH, tako i širom svijeta, zbog čega je neophodno spriječiti širenje virusa poštivanjem propisanih epidemioloških mjera i vakcinacijom, poručuju iz OSCE-a.

“Znamo za primjere iz čitavog svijeta gdje su vlasti već uvele planove novih restrikcija za nevakcinisanu populaciju. Neke države su uvele obaveznu vakcinaciju za određene kategorije, kao što su zdravstveni radnici i nastavnici, a pristup uslugama, radnim prostorijama ili putnim aranžmanima postao je uveliko uslovljen statusom vakcinisanosti”, naveli su iz OSCE-a.

Ustavni sud BiH je 22. aprila ove godine, po apelaciji advokatice Nine Kisić o zabrani kretanja za mlađe od 18 i starije od 65 godina, koju je donio Federalni štab civilne zaštite, rekao da zabrana krši pravo na slobodu kretanja prema Ustavu BiH, najprije zbog toga što nije bila vremenski ograničena, a o čemu je BIRN BiH ranije pisao.

Kisić za BIRN BiH kaže da su vakcine sada dostupne, ali da kampanja njihovog promovisanja nije na dobrom nivou.

“U suštini, smatram da BiH mora sprovesti mnogo efikasniju kampanju promoviranja vakcinacije, činjenja vakcina dostupnim, eventualnim provjerama zdravlja građana i građanki prije vakcinacije, kako bi se moglo ustanoviti da li i koji tip vakcine trebaju primiti”, rekla je Kisić.

Prema sudskoj praksi Evropskog suda za ljudska prava, uvođenje mjera za nevakcinisane ne bi prekršilo ljudska prava, kazala je Kisić objašnjavajući da je svaka država dužna štititi pravo na život i da ovo pravo ima prednost nad drugim pravima.

“Konkretno, države su saglasne da je vakcinacija najjeftinija i najefikasnija procedura u zaštiti javnog zdravljaa”, zaključila je ona.

Grupa građana koji se protive vakcinaciji okupila se nedavno ispred Vlade Kantona Sarajevo zbog najave restriktivnih mjera prema nevakcinisanim građanima, poručujući da su predali pismo premijeru i ministru zdravstva.

Oni su tvrdili da se restriktivnim mjerama narušavaju njihova ljudska prava, te su tražili smjenu trenutne vlade zbog pritisaka za vakcinaciju i mogućih restriktivnih mjera.

Odluka od mjerama ostavljena kantonima, slijedi promocija vakcinacije


Ljudi u redu čekaju na vakcinaciju u Sarajevu. Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Institucija ombudsmana za ljudska prava u BiH je početkom godine izdala saopćenje u kojem pozivaju vlasti na hitnu nabavku i promociju vakcina, naročito za ugrožene populacije građana.

Tada su upozorili da svako propuštanje preduzimanja mjera nadležnih prema osiguranju efikasnog pristupa zdravstvenoj zaštiti predstavlja kršenje ljudskih prava.

“U vezi s navedenim, opravdano se postavlja pitanje da li su nadležni organi vlasti blagovremeno izvršili nabavku vakcina i iste učinili pristupačnim građanima”, stoji u odgovoru ove institucije.

Oni podsjećaju na slučaj “Vavrička i drugi protiv Češke Republike”, u kojem je Evropski sud za ljudska prava utvrdio da se odlukom čeških vlasti o uvođenju obaveznog vakcinisanja ne krši Evropska konvencija o ljudskim pravima.

“Ombudsmani smatraju da u fokusu mora biti pravo svakog pojedinca na zaštitu zdravlja, ali isto tako i pravo drugih s kojima je u kontaktu”, poručili su iz ove institucije.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić nedavno je najavio kako Vlada Federacije neće uvesti restriktivnije mjere, nego će donositi okvirne, a da će kantonima prepustiti donošenje restriktivnijih u skladu s epidemiološkom situacijom.

On je nakon sastanka sa zamjenicima premijera, federalnim ministrom zdravstva, direktorom Zavoda za javno zdravstvo, premijerima i ministrima zdravstva deset kantona, te direktorima kantonalnih zavoda za javno zdravstvo, pozvao stanovništvo na poštivanje aktuelnih mjera i na vakcinaciju, poručujući da vakcina ima dovoljno.

Od svih javnih emitera zatražit će se ubrzana promocija vakcinacije, a Zavod za javno zdravstvo Federacije napravio je 15 spotova koje će distribuirati emiterima, stoji u saopćenju Vlade.

Samo u zemljama regiona, Srbiji i Hrvatskoj, kampanja promocije vakcinacije traje već mjesecima kako putem javnih emitera, tako i na druge načine, a u kojoj političari, ljekari i poznati građani preporučuju vakcinaciju.

Azra Husarić Omerović