Suđenje

Nanić i ostali: Suđenje za zločine u Bužimu nastavlja se nakon duže pauze

11. Oktobra 2021.15:55
Suđenje osmorici bivših pripadnika Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) za zločine počinjene na području Bužima, nakon više od godinu i po pauze, biće nastavljeno 8. novembra, rečeno je na statusnoj konferenciji.

Nanić i ostali. Foto: Sud BiH

Sudija Darko Samardžić je kazao da će u ovom predmetu doći do izmjene člana Sudskog vijeća. On je naveo da će sudiju Lejlu Konjić-Dragović, koja će biti odsutna u narednom periodu, zamijeniti sudija Braco Stupar.

Tužilaštvo se saglasilo sa ovim prijedlogom, a Odbranama je ostavljeno vrijeme da se naknadno izjasne nakon konsultacija sa optuženim, koji nisu prisustvovali statusnoj konferenciji.

Tužiteljica Vedrana Mijović rekla je da je od dokaza Optužbe preostalo još saslušanje vještaka vojne struke, kao i dio materijalnih dokaza.

Tužilaštvo BiH tereti Zijada Nanića, Esada Kudelića, Vahida Bajraktarevića, Senada Salkića, Hasana Mustafića, Nedžada Bapića te Samira i Huseina Isakovića za nečovječno postupanje prema ratnim zarobljenicima i civilima u bivšem hotelu “Radoč” u Bužimu, u periodu od novembra 1994. do augusta 1995. godine.

Prema optužnici, Nanić je bio pomoćnik komandanta za bezbjednost 505. bužimske brigade Petog korpusa ABiH, Kudelić komandir voda Vojne policije, a Bajraktarević, Salkić, Mustafić, Bapić te Samir i Husein Isaković pripadnici Vojne policije.

Posljednji put ročište u ovom predmetu je održano u januaru 2020. godine.

Suđenja sa većim brojem optuženih u Sudu BiH bila su prolongirana nakon izbijanja pandemije koronavirusa.

Marija Taušan