Suđenje

Kosorić i ostali: Vojnici u Lukama vratili djevojke pred zoru

12. Aprila 2021.16:36
Na suđenju optuženima za genocid u Srebrenici, svjedokinja Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričala je kako je sa medicinskim osobljem i ranjenicima skinuta s kamiona u mjestu Luke kod Vlasenice, te kako su dvije djevojke tokom noći odvedene.

Kosorić i Tešić s braniocima. Foto: BIRN BiH

Zaštićena svjedokinja MK-6 kazala je da je bila medicinska sestra u Srebrenici i da je sa drugim osobljem i ranjenicima krenula konvojem iz Potočara 12. jula 1995. godine, nakon što su dan ranije srpske snage ušle u grad.

Svjedočeći video-vezom iz Njemačke, ona je rekla da je bila u posljednjem od četiri kamiona kojim su prevoženi ranjenici i da su uveče zaustavljeni u mjestu Luke. Prisjetila se kako je jedan vojnik prišao i kazao: “Da vidimo šta ima u ovom kamionu. Turkinje. I to dvije.” Rekla je da je naredio da siđu i da pomognu da se iznesu ranjenici.

Posvjedočila je da su bili izvedeni ljudi i iz drugih kamiona. Kazala je da je tu bilo vojnika sa bijelim oprtačima, u šarenim uniformama, te da je na nekima pisalo “milicija”.

MK-6 je ispričala da su ih čuvali srpski vojnici, te da joj je u jednom trenutku prišao vojnik koji je oslovio imenom, što ju je šokiralo. Navela je da je, kada ga je bolje pogledala, shvatila da ga poznaje iz viđenja. Misli da se zove Desimir Vasiljević, iako joj se predstavio kao Desimir Semić. Navela je da je on donio vodu, cigarete i ćebad i da su razgovarali oko sat.

Nakon što je on otišao, kako je rekla, dva vojnika su iz grupe odveli MK-2 i MK-7 govoreći da idu na ispitivanje. Kazala je da su vraćene pred zoru i da je prišla MK-2.

“Teško je išla, sva raščupana i neuredna. Šapnula mi je da je ništa ne pitam. Zavrnula je ruke – gasili su joj cigarete… Ja sam je zagrnula dekom, a njen momak je plakao”, prisjetila se svjedokinja.

Ona je rekla da joj je MK-2 sutradan, kada su pješke krenuli prema Kladnju, kazala da su je silovala desetorica Milićana i Vlaseničana. Dodala je da joj je rekla da je nju trebalo da odvedu, ali da je spasio čovjek koji je prepoznao.

MK-6 je kazala da nije imala kontakt sa MK-7, ali da se pričalo da je i ona silovana.

Svjedokinja je ispričala kako je ujutro 13. jula, prije nego što će krenuti za Kladanj, došao vojnik koji joj je rekao da siđe s kamiona i kojeg su, kako je čula, zvali Tajson.

Kazala je da je on ispitivao muškarce ko je gdje ranjen i da je otkrio da je kolegi bolničaru noga bila zamotana da bi izgledao kao ranjenik. Prema njenim riječima, Tajson je odvojio one za Kladanj i za Vlasenicu. Kako je rekla, ostalo je nekih 30 ljudi.

Ona je svjedočila na suđenju Miletu Kosoriću, nekadašnjem komandantu Vlaseničke brigade, i Momčilu Tešiću, bivšem pripadniku Vojne policije ove brigade. Na teret im je stavljeno da su s pripadnicima ove jedinice zaustavljali vozila u mjestu Luke (Tišća) i od civila oduzimali novac i zlato, a potom ih upućivali prema Kladnju.

Pripadnici Vlaseničke brigade su, kako se navodi, odvajali žene i silovali ih, a u noći s 13. na 14. juli 1995. godine u Mršićima je strijeljan 21 zarobljeni muškarac.

Na pitanja Odbrane o izjavi iz 2011. u kojoj se spominju drugi datumi dešavanja u odnosu na njeno današnje svjedočenje, MK-6 je odgovorila da je vidjela da ima grešaka kada joj je iz Tužilaštva mejlom poslata izjava, i da je na to skrenula pažnju tužiocu.

Tešićev branilac Rade Golić pitao je svjedokinju zbog čega ranije nije spominjala da su vojnici koji su odveli dvije žene imali bijele oprtače. Ona je kazala da se toga sjetila naknadno.

Kosorićev branilac Dragan Gotovac ispitivao je svjedokinju da li joj je neko naknadno sugerisao ime Tajsona, te da li je to lice komandovalo. Ona je kazala da nije vidjela činove, ali da jeste naređivao drugim vojnicima.

Suđenje se nastavlja 26. aprila.

 

Marija Taušan