Vrućinić: Smještaj evakuisanog stanovništva

1. Oktobra 2019.17:22

Svjedok Odbrane Mirka Vrućinića ispričao je kako je organizovao smještaj evakuisanog bošnjačkog stanovništva iz naselja Mahala i Muhići (opština Sanski Most) nakon vojne akcije 1992. godine.

Milenko Stojinović, koji je bio komandant Civilne zaštite u Sanskom Mostu, rekao je da je stanovništvo pozvano na evakuaciju zbog vojnih dejstava.

On je izjavio da je na igralištu u Krkojevcima bilo 2.000 do 3.000 ljudi, koji se nisu mogli vratiti kućama zbog dejstava, te da su autobusima prebačeni u sportsku dvoranu i školu “Hasan Kikić”. Kazao je da su oni koji su imali prilike mogli ići kod rodbine ili prijatelja.

Prema njegovim riječima, stanovništvo je u dvorani i školi ostalo dva do tri dana, a dio je zadržan, s tim da Civilna zaštita više nije bila nadležna za njih. On je rekao da su odluku o tome ko će biti zadržan donijeli organi bezbjednosti, ali da ne zna koji tačno.

Stojinović je kazao da je Civilna zaštita obezbijedila vodu za stanovništvo, a da im je rodbina donosila hranu.

On je rekao da je dan nakon vojnih dejstava obišao naselja i da je zatekao “grozno” stanje. Vidio je leševe, kao i oštećene i zapaljene kuće. Za Bošnjake koji su stradali u akciji, kako je naveo, organizovana je sahrana.

Svjedok je kazao da je bilo informacija da su ta naselja jezgro “Zelenih beretki”, ali da smatra da je preduzeta akcija bila nestručno urađena i da je korištena bespotrebna sila.

Na pitanja tužiteljice Eldine Biuk svjedok je odgovorio da je podnosio izvještaje Kriznom štabu, ali da nije zbrinjavao stanovništvo naselja po nalogu Kriznog štaba, već da su mu to nalagali “zakon i savjest”.

Predočena mu je njegova naredba od 26. maja 1992. godine u kojoj navodi da naredbu donosi na osnovu zaključka Kriznog štaba. Svjedok je rekao da je prvo djelovao, a da je naredba donesena naknadno i da je stavljen neki formalni uvod.

On je potvrdio da ima saznanja da je većina onih koji su zadržani u dvorani prebačena u “Manjaču”.

Na sugestiju tužiteljice da su ga vlasti kritikovale i oduzele Civilnoj zaštiti nadležnost za civile u dvorani i školi jer je puštao ljude da idu kod rodbine i nije bio “čvrst”, Stojinović je kazao da bi se moglo tako reći.

Vrućinića, bivšeg načelnika Stanice javne bezbjednosti (SJB) i člana Kriznog štaba u Sanskom Mostu, optužnica tereti za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu u sklopu kojeg su vršena ubistva, prisilna preseljenja, protivzakonita zatvaranja i prisilni nestanci.

Svjedok Stojinović je rekao da Vrućinića odavno poznaje i da misli da je fin čovjek iako su politički bili na suprotnim stranama – on u Reformskim snagama, a optuženi u Srpskoj demokratskoj stranci (SDS).

On je kazao da su u Sanskom Mostu postojale radikalne grupe, a da Vrućinića svrstava u one koji su se razborito i civilizovano ponašali.

Nastavak suđenja je 8. oktobra.

    Marija Taušan