Članak

Merkez i ostali: Pritvorenici nisu bili u nadležnosti vojske

21. Februara 2019.11:44
Svjedok Tužilaštva je na suđenju za zločine počinjene u Goraždu rekao da Istočnobosanska operativna grupa (IBOG) nije imala nadležnosti nad zarobljenicima koji su bili u Stanici javne bezbjednosti (SJB) u ovom gradu.

Ferid Buljubašić, nekadašnji komandant IBOG-a, kazao je da je ispričao kako je ova grupa formirana u novembru 1992., kada je i došao u Goražde, da je čuo da su neka lica iz sela Bučje zadržana u SJB-u, ali da nije imao saznanja da su držana i u obližnjim stanovima.

“Od pripadnika 43. drinske brigade sam čuo da su neka lica razoružana i dovedena iz sela Bučje u julu 1992. godine. Po formiranju grupe, ti zatvorenici su ostali tamo gdje su pritvoreni i nikakvu nadležnost IBOG nije imao nad njima”, rekao je Buljubašić i dodao kako je čuo da su pripadnici 43. drinske brigade priveli te ljude.

Naveo je i kako SJB i Centar službi bezbjednosti (CSB) u Goraždu nisu izvještavali niti slali bilo kakve informacije IBOG-u, jer su, kako je pojasnio, bili vezani za Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP).

Ni Ratno predsjedništvo, kazao je svjedok, nije bilo podređeno IBOG-u, pošto se radilo o civilnoj vlasti, ali su imali određene kontakte.

Nakon što je Tužilaštvo svjedoku predočilo nekoliko dokumenata, Buljubašić je pojasnio da se u jednom dopisu traži rješenje situacije za 25 pritvorenih lica, odnosno da su protiv njih 14 pokrenute prijave zbog posjedovanja oružja, a za preostalih 11 da nema elemenata krivičnog djela.

Svjedok je, nakon uvida u dokumente, pojasnio i da je predsjednik goraždanskog Ratnog predsjedništva Hadžo Efendić aktom obavijestio IBOG da to pitanje treba da riješi Štab odbrane Goražda i Komisija za razmjenu ratnih zarobljenika jer osobe iz Bučja nije privela policija, već pripadnici 43. drinske brigade.

U jednom od akata, prema svjedoku, šalje se informacija da Okružno vojno tužilaštvo daje predmet Osnovnom vojnom tužilaštvu na osnovu dostavljenih izvještaja o pronalasku oružja.

“IBOG je formiran u novembru, a privođenje u selu Bučje je bilo u julu 1992. godine. Od novembra 1992. vojska nije imala nikakvih ingerencija i nadležnosti nad tim zatvorenicima, niti ih je obezbjeđivala. Da li su vojnici učestvovali u ispitivanju nakon priviđenja, to ne znam”, izjavio je Buljubašić.

Odgovarajući na unakrsna pitanja Odbrane, svjedok je rekao da je Bučje bilo u zoni odgovornosti 43. drinske brigade, kao i da naoružanje navedeno u aktima koji su mu predočavani, nije moglo biti kod civilnog stanovništva.

Ešef Hurić, Ibro Merkez i Predrag Bogunić optuženi su za nezakonito zatvaranje, ubistva i nečovječno postupanje nad srpskim stanovništvom u Goraždu 1992. i 1993. godine. Prema optužnici, Merkez je bio načelnik SJB-a u Goraždu od maja do kraja augusta 1992. godine, a nakon toga pa do februara 1993. tu dužnost de facto je obavljao Bogunić, dok je Hurić bio komandir stanice policije u tom gradu.

Nastavak suđenja je 7. marta.

Haris Rovčanin