Članak

Kravica: Naredba Alekse Golijanina da se “uradi posao”

20. Jula 2018.15:07
Svjedočeći pred sudom u Beogradu na suđenju za ubistva Srebreničana počinjena u julu 1995. godine, zaštićeni svjedok je izjavio da mu je optuženi Aleksa Golijanin rekao da ode u Zemljoradničku zadrugu Kravica, gdje je vidio ubistva.

This post is also available in: English

Svjedok 302 je ispričao da je bio pripadnik jedne od jedinica koje su u julu 1995. godine u Potočarima razdvajale žene i djecu od muškaraca, nakon čega je raspoređen na cestu pored Konjević-Polja.

Stotine Bošnjaka iz Srebrenice, prema svjedoku, predalo se srpskim jedinicama duž ceste u danima nakon 11. jula 1995. godine.

“Odvedeni su na nepoznate lokacije. Kasnije sam čuo, i u hangar u Kravici”, kazao je svjedok.

Prema iskazu svjedoka, Aleksa Golijanin, jedan od optuženih, naredio je njemu i još nekoliko vojnika da odu u Kravicu i “urade posao”. Svjedok 302 rekao je da nije znao šta da očekuje.

Po dolasku u Kravicu, svjedok je, kako je izjavio, vidio vojnike koji su stajali u streljačkom vodu, i naloženo im je da pucaju u Bošnjake u hangaru.

“Naređeno je da pucamo, ali ja nisam mogao gledati”, kazao je svjedok i dodao da nije podigao pušku i da je gledao u drugom smjeru dok su trajali rafali.

Svjedok je dao iskaz na suđenju Nedeljku Milidragoviću, Aleksi Golijaninu, Milivoju Batinici, Aleksandru Dačeviću, Bori Miletiću, Jovanu Petroviću, Dragomiru Paroviću i Vidosavu Vasiću, koji su optuženi da su organizovali i učestvovali u strijeljanju više od 1.300 bošnjačkih civila u poljoprivrednom skladištu u selu Kravica blizu Srebrenice u julu 1995. godine.

Ubistva u skladištu u Kravici su jedan od masakara koje su počinile srpske snage nakon pada Srebrenice u julu 1995., a koji su rezultirali smrću oko 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka. Do sada je identifikovano više od 1.300 civila koji su masakrirani u Kravici.

Prethodno je Tužilaštvo BiH podiglo optužnice protiv Milidragovića i Golijanina za genocid, ali ih nije moglo uhapsiti jer su živjeli u Srbiji. Nakon što su 2013. Srbija i BiH potpisale protokol o saradnji u procesuiranju ratnih zločina, Tužilaštvo BiH je proslijedilo dokaze u Beograd.

Prema optužnici koju je podnijelo Tužilaštvo BiH, Milidragović, bivši komandir voda Centra za obuku “Jahorina” pri Specijalnoj brigadi policije Republike Srpske, i Golijanin, bivši zamjenik komandira voda u Centru za obuku “Jahorina”, počinili su genocid nad Bošnjacima iz Srebrenice u periodu od 10. do 19. jula 1995. godine.

Međutim, srbijansko tužilaštvo je reklo da nije moglo dokazati optužbe za genocid koje su podnijeli tužioci iz BiH, pa je umjesto toga ove osobe optužilo za počinjenje ratnog zločina.

Uprkos presudama međunarodnih sudova, Srbija ne prihvata da su srebrenički masakri predstavljali genocid.

Suđenje se nastavlja nakon ljetne pauze.

This post is also available in: English