Članak

Stanišić i Simatović: Neslaganje Odbrane i svjedoka o operaciji “Pauk”

11. Jula 2018.16:24
Odbrana Jovice Stanišića tvrdila je pred Haškim sudom da svjedok optužbe Dejan Slišković “izmišlja” kada tvrdi da je optuženi Stanišić bio komandant operacije “Pauk” u zapadnoj Bosni 1994. i 1995.

This post is also available in: English

godine.

Slišković, bivši pripadnik Jedinice za antiteroristička dejstva (JATD) Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije, izjavio je da je učestvovao u operaciji “Pauk” zajedno s “Crvenim beretkama”, Srpskom dobrovoljačkom gardom Željka Ražnatovića Arkana, “Škorpionima” i drugim srpskim snagama. Posvjedočio je da je kao dvadesetogodišnjak bio član obezbjeđenja Stanišićeve komande na Petrovoj Gori, u samoproglašenoj Republici Srpskoj Krajini, odnosno u Hrvatskoj.

Tokom unakrsnog ispitivanja, Stanišićev branilac Wayne Jordash pitao je svjedoka “ko je bio komandant operacije ‛Pauk’”.

“Jovica Stanišić”, odgovorio je Slišković, dodajući da je Stanišić izdavao naređenja Franku Simatoviću Frenkiju.

Upitan na osnovu čega je to zaključio, svjedok je odgovorio: “Na osnovu toga što su Stanišiću na komandno mjesto dolazili Ratko Mladić, Milan Martić, Fikret Abdić, Milorad Ulemek Legija, Stojan Župljanin i drugi, zaključio sam da je on glavnokomandujući”.

Branilac Jordash predočio je svjedoku da se Stanišić u zvaničnom ratnom dnevniku operacije “Pauk” spominje “samo dva puta za šest mjeseci”, na šta je Slišković kazao da ga to “ne čudi”, jer “neće pisati o samom sebi”. Na sugestiju branioca da svjedok nikada nije čuo Stanišića kako izdaje naređenje Ulemeku Legiji, koji je tada bio u Ražnatovićevoj gardi, Slišković je rekao da se “naređenja ne izdaju samo usmeno”.

Upitan kako onda zna da je Stanišić bio nadređen Ulemeku, svjedok je odgovorio da je to zaključio po Ulemekovom ponašanju i poštovanju koje je ukazivao Stanišiću. Ulemeka je, kako je naveo, vidio da “najmanje tri puta” dolazi u Stanišićevu komandu.

“Ne znam zašto bi Legija imao iste oznake kao i mi… Imao je oznake Arkanove garde, koje su odjednom nestale i sad ima iste oznake kao mi i dolazi na naše komandno mjesto”, rekao je Slišković i dodao da su u komandi bili potčinjeni i “Škorpioni”, koji su učestvovali u operaciji “Pauk”.

Stanišić, nekadašnji šef SDB-a Srbije, i njegov pomoćnik Simatović optuženi su kao protagonisti udruženog zločinačkog poduhvata, na čelu s tadašnjim predsjednikom Srbije Slobodanom Miloševićem, čiji je cilj bilo trajno i nasilno uklanjanje Bošnjaka i Hrvata s velikih dijelova teritorija Hrvatske i BiH radi uspostavljanja srpske dominacije. Zločine su, prema optužnici, činile jedinice SDB-a “Crvene beretke”, Arkanova garda i drugi.

Iako optužnica Stanišića i Simatovića ne tereti za zločine tokom operacije “Pauk”, tužioci o njoj izvode dokaze kao o obrascu djelovanja optuženih kao aktera udruženog zločinačkog poduhvata.

Na pitanje kome je izdavao naređenja Simatović, svjedok je rekao da su od njega naređenja dobijali komandiri taktičkih grupa, među kojima su bili Ulemek Legija i oficir “Crvenih beretki” Srbije Radojica Božović. Slišković je kazao i da je Božović bio oficir njegove jedinice i da je dolazio na Stanišićevo komandno mjesto.

Na pitanje “da li je lično vidio Stanišića kako izdaje naređenje Božoviću”, svjedok je odgovorio: “Lično nisam”.

Upitan da li je Stanišić odlazio na teren, Slišković je odgovorio da je čuo da je šef SDB-a Srbije jednom bio u izviđanju i da su drugi borci bili “oduševljeni njegovim vještinama”.

“Kojim vještinama”, pitao je branilac. “Vještinama u izviđanju”, odgovorio je svjedok.

“Vi ste izmislili da je veliki broj pripadnika JATD-a bio u borbenim dejstvima u Velikoj Kladuši”, tvrdio je Jordash, sugerišući da su oni bili angažovani samo na obezbjeđenju i izviđanju.

“Ne izmišljam, pod zakletvom sam i ne bih se igrao s tim”, uzvratio je Slišković.

Suđenje se nastavlja u četvrtak, 12. jula.

 

Radoša Milutinović


This post is also available in: English