Članak

Haški osuđenik Bruno Stojić kaznu će služiti u Austriji

18. Juna 2018.17:48
Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) – pravni nasljednik Haškog tribunala – odlučio je da Bruno Stojić dvadesetogodišnju kaznu za zločine počinjene na području tzv.

Herceg-Bosne služi u Austriji.

Predsjednik MMKS-a Theodor Meron odlučio je da nekadašnji ministar odbrane tzv. Herceg-Bosne Stojić bude prebačen u zatvor u Austriji, nakon što su vlasti ove zemlje službeno prihvatile da preuzmu izdržavanje njegove kazne.

Krajem novembra prošle godine, Stojić i još petorica bivših zvaničnika tzv. Herceg-Bosne osuđeni su na ukupno 111 godina zatvora za zločine počinjene u BiH.

Jadranko Prlić, bivši predsjednik Vlade Herceg-Bosne, osuđen je na 25 godina zatvora, dok su po 20 godina dobili nekadašnji ministar odbrane Bruno Stojić te bivši načenici glavnog štaba HVO-a Slobodan Praljak i Milivoj Petković. Bivši komandant Vojne policije i ministar policije Valentin Ćorić je osuđen na 16 godina, a predsjednik komisije za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić na deset godina zatvora.

Nedugo nakon što mu je izrečena presuda, Praljak je popio tečnost, poslije čega je prebačen u bolnicu u Haagu, gdje je kasnije preminuo.

Stojić se u haškom pritvoru nalazi od 2004. godine.

Denis Džidić