Članak

Bivšem sirijskom ratniku dvije godine za nezakonito oružje

21. Maja 2018.13:37
Općinski sud u Sarajevu proglasio je Emina Hodžića krivim za nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija i osudio ga na dvije godine zatvora.

This post is also available in: English

Hodžiću će u dvogodišnju kaznu zatvora biti uračunato vrijeme provedeno u pritvoru, počevši od 29. novembra 2017. godine.

“U sklopu mjera sigurnosti, bit će mu oduzeto oružje, a Hodžić će ostati u pritvoru do upućivanja na izdržavanje kazne”, kazala je sutkinja Galiba Katica.

Hodžić je sa sarajevskim Kantonalnim tužilaštvom potpisao sporazum o priznanju krivnje, čime je pristao na kaznu od dvije godine zatvora.

Optužnica je teretila Hodžića da je 29. novembra prošle godine u sarajevskoj ulici Halida Kajtaza, u vozilu kojim je upravljao, držao dvije automatske puške, ručni bacač raketa, tzv. “zolju”, improvizovanu odskočnu minu, nekoliko ručnih bombi, preko 600 bojevih metaka i više okvirova za automatsku pušku, čija nabavka građanima nije dozvoljena.

Hodžić je prvi povratnik sa sirijskog ratišta koji je s Državnim tužilaštvom sklopio sporazum o priznanju krivnje, po kojem je 2016. osuđen na godinu zatvora.

Elameri Škrgić Mikulić


This post is also available in: English