Članak

Ekrem Ibračević osuđen na tri godine zatvora

11. Maja 2018.13:29
Apelaciono vijeće Suda BiH osudilo je Ekrema Ibračevića na tri godine zatvora zbog zločina počinjenih u zatočeničkim objektima “Rapatnica” i “Luke” u Srebreniku.

This post is also available in: English

Ibračević je proglašen krivim jer je kao načelnik vojne bezbjednosti Općinskog štaba Teritorijalne odbrane (TO) podržavao nečovječne uslove u zatočeničkim objektima, gdje je bilo zatvoreno pet civila srpske nacionalnosti.

Prvostepenom presudom iz oktobra 2016., Ibračević je također osuđen na tri godine zatvora, ali je ta presuda ukinuta i naloženo je održavanje obnovljenog postupka koji je počeo u januaru ove godine.

Obrazlažući presudu Apelacionog vijeća, sudija Dragomir Vukoje kazao je da su ispunjeni opšti elementi krivičnog djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

“Radilo se o licima u zatočeništvu koja nisu bila direktni učesnici sukoba, a koji su prethodno predali oružje. Ispunjeni su i elementi izvršenja u osnovi zločina jer optuženi nije preduzeo radnje na poboljšanju uslova u zatočeničkim objektima”, rekao je Vukoje.

Zarobljenici srpske nacionalnosti, prema optužnici Državnog tužilaštva, bili su smješteni u zatočenički objekat tri puta tri metra, bez prozora, mokrog čvora i osnovnih higijenskih elemenata.

Ibračeviću se u prvostepenom postupku sudilo s Farukom Smajlovićem i Sejdalijom Ćovićem, ali su oni pravosnažno oslobođeni krivice za nezakonito zatvaranje, mučenje i nečovječno postupanje. Smajlović je bio komandir saobraćajnog odjeljenja Vojne policije zaduženog za obezbjeđenje objekata pritvora, dok je Ćović bio vojni policajac.

Na ovu presudu Ibračeviću ne postoji mogućnost žalbe.

Admir Muslimović


This post is also available in: English