Članak

Stanišićeva Odbrana ispitivala svjedoka iza zatvorenih vrata

18. Aprila 2018.15:52
Unakrsno ispitivanje zaštićenog svjedoka Haškog tužilaštva proteklo je na procesu Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću Frenkiju iza zatvorenih vrata.

Stanišićev branilac Wayne Jordash unakrsno je ispitivao svjedoka, koji je u glavnom iskazu rekao da je bivši pripadnik “Crvenih beretki” i da su članovi te jedinice s proljeća 1992. zlostavljali i ubijali nesrpske civile u Bosanskom Šamcu.

On je izjavio i da je glavni komandant “Crvenih beretki”, koji je dio jedinice poslao da učestvuje u zauzimanju Bosanskog Šamca, bio optuženi Simatović.

Iz pisane izjave i ranijeg iskaza svjedoka proizlazi da je on bio očevidac ubistva više Muslimana koje je u selu Crkvina kod Bosanskog Šamca počinila grupa “Crvenih beretki” iz Srbije. U Crkvini je, po svjedoku, bilo strijeljano “pet do sedam Muslimana”, ali je, prema optužnici protiv Stanišića i Simatovića, tamo ubijeno “najmanje 16” civila.

Simatović je, zajedno s bivšim šefom Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije Jovicom Stanišićem, optužen za progon Hrvata i Muslimana u Hrvatskoj i BiH.

Zločini za koje su optuženi Stanišić i Simatović počinjeni su, kako tvrde tužioci, tokom sprovođenja udruženog zločinačkog poduhvata, čiji je cilj bilo trajno i nasilno uklanjanje Hrvata i Muslimana s velikih dijelova teritorija Hrvatske i BiH, radi ostvarivanja srpske dominacije. Na čelu zločinačkog udruženja bio je, po tužiocima, tadašnji predsjednik Srbije Slobodan Milošević.

Poslije prvog suđenja koje je počelo 2009. godine, Prvostepeno vijeće Haškog tribunala oslobodilo je Stanišića i Simatovića krivice po svih pet tačaka optužnice. Apelaciono vijeće Tribunala usvojilo je osnove žalbe koju je na tu presudu uložilo Tužilaštvo. Poništilo je oslobađajuću presudu i naložilo da proces bude ponovljen pred Međunarodnim sudskim mehanizmom.

Postupak Stanišiću i Simatoviću biće nastavljen u četvrtak, 19. aprila, kada će svjedoka unakrsno ispitivati Simatovićeva Odbrana.

 

Radoša Milutinović