Članak

Podignuta optužnica po komandnoj odgovornosti za zločin u Čemernom

17. Aprila 2018.11:19
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Nehrua Ganića za ratni zločin nad žrtvama srpske nacionalnosti počinjen na području sela Čemerno (općina Ilijaš).

This post is also available in: English

Prema saopćenju Tužilaštva BiH, Ganiću se na teret stavlja komandna odgovornost i to da je, kao komandant Teritorijalne odbrane (TO) Breza i kao nadređeni komandantima u TO-u Kakanj i Breza, znao za napad na selo Čemerno kojem je cilj bio progon stanovništva srpske nacionalnosti, i to ubistvima, kao i uništavanjem i paljenjem imovine i objekata.

Ganiću se na teret stavlja to što kao komandant, prema Tužilaštvu BiH, nije spriječio počinjenje zločina, niti je poduzeo mjere da se procesuiraju i kazne počinioci.

Napad na selo Čemerno je izvršen 10. juna 1992., kada je ubijeno 30 ljudi, oba spola, a neki od njih sakaćenjem i odsijecanjem dijelova tijela. U napadu su kuće i imovina razoreni, a selo opljačkano i zapaljeno, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Ganiću se na teret stavlja ratni zločin protiv civila i ratnih zarobljenika, kao i povrede zakona i običaja ratovanja.

Navode optužnice, koja je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, Državno tužilaštvo će dokazivati pozivanjem više od 120 svjedoka, među kojima su preživjeli, kao i dva vještaka, te ulaganjem više od 400 materijalnih dokaza.

Za ratni zločin počinjen u Čemernom prethodno su optuženi Džemal Hadžić, Teufik Turudić, Džemal Smola, Senad, Haris i Benjamin Sikira, Enes Durak, Mirsad, Nusret i Mirzet Bešlija, te Hamdija Spahić.

Oni su, prema optužnici, zločine počinili kao pripadnici TO-a i aktivnog i rezervnog sastava policije Republike BiH.

Suđenje im nije počelo jer je Tužilaštvo BiH na statusnoj konferenciji najavilo nova optuženja.

Erna Mačkić


This post is also available in: English