Članak

Haskić sposoban pratiti suđenje za terorizam

16. Aprila 2018.15:58
Vještak neuropsihijatar je na suđenju za planiranje odlaska na strano ratište izjavio da optuženi Amir Haskić može da učestvuje u sudskom postupku i da ne boluje od privremene ili trajne bolesti duševnog karaktera.

Abdulah Kučukalić, koji je nalaz uradio po nalogu Državnog suda, rekao je da Haskić nije ovisnik i da ne ispoljava simptome društvenog poremećaja, te da ima prosječne intelektualne sposobnosti.

“Sam optuženi naglašava određenu isključivost i naglašava vjerovanja izvornog islama”, rekao je vještak i dodao da je učinkovita njegova sposobnost da shvati značaj djela.

Tužilaštvu BiH je vještak kazao da optuženi čvrsto vjeruje i ponaša se u skladu sa praksom “pravog izvornog islama”, što je tokom intervjua potvrdio Haskić.

“Tokom razgovora o optužnici i stvarima iz tog akta koje ga terete, negirao je da je tzv. Islamska država Iraka i Levanta (ISIL) predstavlja izvorni islam. Njegov islam to ne prakticira i ne podstiče. Prema njegovom mišljenju, on se ne bi trebao priključiti ISIL-u”, naveo je Kučukalić.

Na pitanje da li je Haskić mogao promijeniti mišljenje, vještak je pojasnio da se optuženi zadnje četiri godine educira u želji da shvati koji je to izvorni islam, kao i da je nepokolebljiv u tom uvjerenju i teško se nešto može promijeniti u vezi s pritiscima.

Odgovarajući na pitanja Odbrane, Kučukalić je spomenuo da nije registrovano da je optuženi ranije kažnjavan niti da išta ukazuje da je bio konfliktna osoba.

“Tokom razgovora nije spominjao negativan stav prema drugim religijama. On ne bi trebao biti potencijalno opasna osoba po bosansku sredinu”, ističe Kučukalić.

Vještak je naveo i da osoba takvih vjerovanja, ne samo u islamu nego i drugim religijama, ukoliko bude isprovocirana može pokazati određenu agresivnost u cilju odbrane svojih uvjerenja.

Haskić je, prema optužnici, u novembru 2017. godine na svoj mobitel instalirao aplikaciju “Telegram” putem koje se dopisivao s građaninom BiH koji se nalazi u Siriji i za kojeg Tužilaštvo BiH vjeruje da je pripadnik takozvane “Islamske države”. Prema navodima Tužilaštva BiH, Haskić se tereti da je stvorio plan i obezbijedio sredstva za priključenje paravojnoj formaciji koja djeluje van BiH i da je u porukama napisao da je spremio odjeću i obuću i da će doći u Siriju da ratuje te da će zapaliti svoj bosanskohercegovački pasoš.

Prija iznošenja nalaza vještaka Tužilaštvo je pročitalo iskaz koji je maloljetni svjedok dao tokom istrage.

Haskić je udaljen s ovog ročišta jer je po ulasku Sudskog vijeća odbio da sjede, nakon što su to uradili svi u sudnici, iako je upozoren da je to što radi na njegovu štetu.

“Ne želim da učestvujem. Ne osjećam se dobro ovdje. Nisam ništa uradio, nisam nikome ništa skrivio”, rekao je Haskić, nakon čega je doneseno rješenje kojim se optuženi udaljava iz sudnice.

Nastavak suđenja je 14. maja.

 

Haris Rovčanin