Članak

Naser Orić i Sabahudin Muhić u sudnici 8. maja

9. Aprila 2018.15:58
Pred Apelacionim vijećem Suda Bosne i Hercegovine u utorak, 8. maja, biti će iznesena žalba na oslobađajuću presudu Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću, koji su optuženi za ratni zločin počinjen u okolini Srebrenice i Bratunca.

This post is also available in: English

Ovo je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) potvrdila Odbrana optuženog Orića, koja će usmeno odgovoriti na žalbu Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

“Smatramo da je žalba Tužilaštva BiH u potpunosti neosonovana i vjerujemo da će Sud BiH potvrditi prvostepenu presudu”, kazala je Orićeva braniteljica, Lejla Čović.

U oktobru prošle godine Sud BiH je oslobodio Orića, bivšeg komandanta Armije BiH u Srebrenici i Muhića, pripadnika ovih snaga da su 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili tri zarobljenika srpske nacionalnosti.

Nakon izricanja presude usljedilo je niz komentara, ne samo iz BiH već i iz regiona. Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) je nakon presude Oriću a po zahtjevu Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina iz Republike Srpske (RS) naložilo da se ispituje ratna prošlost sudija i tužilaca, te da se provjeri da li protiv nih postoje istrage za ratne zločine.

Ovi zaključci VSTV-a izazvali su niz reakcija, čak i od predstavnika međunarodne zajednice, nakon čega su ponovno razmatrani i izmijenjeni. Izmijenjeno je da neće biti stvoren mehanizam smjene sudija i tužilaca bez disciplinskog postupka.

Nakon iznošenja žalbe na suđenju Oriću i Muhiću, kao i odgovora na žalbu Odbrana, Apelaciono vijeće Suda BiH izreći će drugostepenu presudu.

Ajla Gežo


This post is also available in: English