Članak

Andabak: Pravosnažno oslobođen krivice za zločin u Grborezima

5. Februara 2018.15:00
Apelaciono vijeće Suda BiH potvrdilo je prvostepenu presudu kojom je Zdenko Andabak oslobođen optužbi za ratni zločin počinjen 1993. godine protiv civilnog stanovništva u livanjskom selu Grborezi.

This post is also available in: English

Žalbu Tužilaštva BiH je Apelaciono vijeće odbacilo kao neosnovanu i potvrdilo presudu iz marta 2017. godine.

Andabak je oslobođen krivice da je rukovodio akcijom u selu Grborezi 21. jula 1993. godine, kada su pripadnici Druge lakojurišne bojne Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO) jednu osobu ubili, a drugu ranili. Oslobođen je krivice da je ubio jednu osobu, koju su pripadnici HVO-a prethodno ranili, kao i da je fizički maltretirao drugog civila.

Prema optužnici, Andabak je bio pomoćnik načelnika Uprave Vojne policije za Operativnu zonu Sjeverozapadna Hercegovina HVO-a i komandir Druge lakojurišne bojne Vojne policije HVO-a.

Na ovu presudu ne postoji mogućnost žalbe.

U decembru prošle godine, u odvojenom predmetu u kome se Andabaku sudi sa Muamirom Jašarevićem i Seadom Velagićem za zločine počinjene 1992. godine nad srpskim stanovništvom u Livnu, također su iznesene žalbe. U tom postupku Andabak je nepravosnažno oslobođen, dok su Velagić i Jašarević osuđeni na ukupno dvije i po godine zatvora.

Džana Brkanić


This post is also available in: English