Članak

Stanišić i Milošević: Ukinuta presuda za genocid

11. Januara 2018.13:09
Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine ukinulo je Ostoji Stanišiću osuđujući dio presude za pomaganje pri činjenju genocida u Srebrenici, kojom je osuđen na 11 godina, dok je za Marka Miloševića potvrđena prvostepena oslobađajuća presuda.

Odlukom Apelacionog vijeća, Stanišiću će se suditi ponovno.

Stanišić, bivši komandant Šestog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), proglašen je krivim zbog učešća u zločinu na brani u Petkovcima, gdje je strijeljano preko 700 zarobljenih bošnjačkih muškaraca i dječaka iz Srebrenice. Istom prvostepenom presudom oslobođen je Milošević, nekadašnji Stanišićev zamjenik.

Na ovu presudu uložene su žalbe Odbrane Stanišića i Tužilaštva BiH. Apelaciono vijeće Suda BiH je prihvatilo Stanišićevu žalbu i presudu ukinulo u osuđujućem dijelu, dok je u oslobađajućem dijelu ostala ista.

Žalba Tužilaštva BiH je odbijena kao neosnovana.

Iznoseći žalbu na presudu za zločin u Srebrenici, Državno tužilaštvo zatražilo je da se poveća kazna Stanišiću i da se ukine dio odluke kojim je Marko Milošević oslobođen krivnje. Odbrana je zatražila od Apelacionog vijeća da se Stanišiću presuda preinači u oslobađajuću ili da se ukine prvostepena odluka i održi novo suđenje.

Albina Sorguč