Članak

Stanišić i Simatović: Drugi dan svjedočenja iza zatvorenih vrata

6. Decembra 2017.14:57
Ponovljeni haški proces bivšim čelnicima Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, optuženim za zločine u BiH i Hrvatskoj, nastavio se na sjednici zatvorenoj za javnost.

Mehanizam za međunarodne tribunale nije objavio ni pseudonim pod kojim se saslušava svjedok u nastavku suđenja Stanišiću i Simatoviću. Ovaj svjedok s davanjem iskaza je započeo u utorak.

Od početka ponovljenog suđenja Stanišiću i Simatoviću u junu ove godine, tužioci su izveli dvadesetak svjedoka o zločinima u Hrvatskoj.

Većina javnih svjedoka govorila je o ulozi Stanišića i Simatovića u formiranju, naoružavanju i zapovijedanju srpskim snagama u samoproglašenoj Srpskoj autonomnoj oblasti (SAO) Krajini i SAO Slavoniji, Baranji i Zapadnom Sremu, kao i o zločinima koje su te formacije počinile nad hrvatskim civilima.

Po optužnici, ta zlodjela počinile su formacije pod kontrolom SDB-a Srbije, odnosno Stanišića i Simatovića.

Stanišića, koji je od 1992. bio šef SDB-a Srbije, i njegovog pomoćnika Simatovića optužnica tereti za progon, ubistva, deportacije i prisilno premještanje hrvatskih i bošnjačkih civila.

Zločini za koje su optuženi Stanišić i Simatović počinjeni su, kako tvrde tužioci, tokom sprovođenja udruženog zločinačkog poduhvata, čiji je cilj bilo trajno i nasilno uklanjanje Hrvata i Bošnjaka s velikih dijelova teritorija Hrvatske i BiH, radi ostvarivanja srpske dominacije. Na čelu zločinačkog udruženja bio je, po tužiocima, tadašnji predsjednik Srbije Slobodan Milošević.

Poslije prvog suđenja, Prvostepeno vijeće Haškog tribunala oslobodilo je Stanišića i Simatovića krivice po svih pet tačaka optužnice. Apelaciono vijeće Tribunala usvojilo je ključne osnove žalbe koju je na tu presudu uložilo Tužilaštvo. Poništilo je oslobađajuću presudu i naložilo da proces bude ponovljen.

Proces Stanišiću i Simatoviću posljednji je u kojem će sudije utvrđivati da li su bivši zvaničnici Srbije krivi za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH.

Suđenje se nastavlja u četvrtak, 7. decembra.

 

Radoša Milutinović