Članak

Tribunal pokrenuo svoju istragu o smrti Slobodana Praljka

1. Decembra 2017.11:53
Haški tribunal započeo je nazavisnu istragu o unatarnjim operacijama u sudu nakon smrti Slobodana Praljka, a ta istraga će se odvijati uz onu koju vodi holandska policija.

This post is also available in: English

Iz Haškog tribunala je saopćeno da će istragu voditi Hassan Jallow, glavni tužilac Gambije i bivši tužilac Međunarodnog kaznenog suda za Ruandu i Mehanizma za međunarodne krivične sudove.

“Istraga će početi sljedeće sedmice i cilj je da obezbijedi izvještaj prije zatvaranja Tribunala 31. decembra 2017. godine. Istragom će se procijeniti svi dosadašnji postupci, ali i dati preporuke koje mogu pomoći drugim sudovima u budućnosti. Rezultati istrage bit će objavljeni, poštujući procedure i povjerljive podatke”, navedeno je u saopćenju.

Iz Tribunala je prethodno saopćeno da će sarađivati s Javnim tužilaštvom u Haagu, koje je pokrenulo istragu o smrti Praljka, koji je, nakon što mu je potvrđena dvadesetogodišnja kazna zatvora u Haškom tribunalu, popio nepoznatu tečnost.

“Istraživanje će se fokusirati na pomoć pri samoubistvu i kršenje Zakona o zabranjenim sredstvima”, saopćeno je iz službe Javnog tužilaštva.

Praljku, bivšem komandantu Glavnog štaba Hrvatskog vijeća obrane (HVO), 29. novembra je potvrđena kazna od 20 godina zatvora zbog zločina počinjenih u BiH. Tada je Praljak, stojeći, uzviknuo da ne priznaje presudu i da nije ratni zločinac, a potom je nešto popio iz male čaše. U zbrci koja je nastala, čule su se riječi Praljkove zastupnice Nataše Fauveau-Ivanović da Praljak “kaže da je popio otrov”.

Uz Praljka, pravosnažno je osuđen i Jadranko Prlić, bivši predsjednik Vlade Herceg-Bosne, na 25 godina zatvora, dok su po 20 godina dobili i nekadašnji ministar odbrane Bruno Stojić te bivši načelnik Glavnog štaba HVO-a Milivoj Petković. Bivši komandant Vojne policije Valentin Ćorić je osuđen na 16 godina, a predsjednik komisije za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić na deset godina zatvora.

Džana Brkanić


This post is also available in: English